Zoran Milanović

Koalicija “Hrvatska raste”, okupljena oko SDP-a, objavila je u nedjelju navečer svoj izborni program na internetskoj stranici www.hrvatskaraste.org a program je podijeljen u osam tematskih cjelina, u kojima koalicija navodi postignuća vlade u odlasku i ono što namjerava učiniti u iduće četiri godine.

Ističu da su nakon godina recesije gospodarski pokazatelji pozitivni, da rastu industrija i izvoz, da su po prvi puta nakon 2008. porasle i investicije te zaključuju kako sadašnja Vlada “radi ono o čemu drugi samo govore”.

Ubrzanje gospodarskog rasta

U programu se kao ključni cilj u gospodarstvu ističe dovođenje Hrvatske među 40 zemalja na svijetu prema lakoći poslovanja.
Koalicija najavljuje daljnje ukidanje parafiskalnih nameta. Podsjećaju kako je Vlada od 2012. poduzetnike na taj način rasteretila za 450 milijuna kuna na godišnjoj razini te kako su ove godine izmjenama različitih propisa parafiskalni nameti smanjeni za dodatnih 330 milijuna kuna godišnje. Već u idućoj godini najavljuju novo smanjenje za dodatnih 300 milijuna, čime će se, kažu, ukupno rasterećenje poduzetnika po toj osnovi popeti na više od milijardu kuna.
Obećavaju i smanjenje stope PDV-a za košaricu izabranih poljoprivrednih I prehrambenih proizvoda, uključujući morsku i riječnu ribu, s 25 posto na međustopu od 13 posto.
Značajna sredstva iz EU fondova uložit će, kažu, u projekte navodnjavanja, a program obećava i daljnje porezno rasterećenje plaća, povećanje vrijednosti izvoza roba i usluga za najmanje 30 posto te najmanje 30 milijardi kuna vrijednih ulaganja u industriju i 38 milijardi ulaganja u turizam.
U programu se navodi da je Vlada za iduće četiri godine osigurala više od 10 milijardi kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova, uključujući i fondove za ruralni razvoj, čime će se, kažu, uz vlastito sufinanciranje poduzetnika potaknuti ukupne investicije od oko 35 milijardi kuna.
Ističu da je za idući mandat osigurano 6,5 milijardi kuna za nova ulaganja u inovacije, što bi uz vlastito sufinanciranje značilo 10 milijardi kuna ili oko 3 posto BDP-a, odnosno 0,75 posto godišnje.
Najavljuju i daljnje snaženje HBOR-a. Podsjećaju kako je pokrenut novi financijski instrument – fond rizičnog kapitala, koji je u ovom trenutku vrijedan je 150 milijuna kuna, a u iduće četiri godine kroz fondove rizičnog kapitala osigurat će, kažu, najmanje milijardu kuna ulaganja u razvoj tehnološki orijentiranih malih i srednjih poduzeća.

Bolji standard i veća socijalna sigurnost

Koalicija navodi da nakon dugotrajne recesije u Hrvatskoj pada nezaposlenost, a raste zaposlenost.
Tvrde kako je u mandatu prošle vlade po EU metodologiji nestalo 166.000 radnih mjesta te kako su dolaskom na vlast zatekli više od 70 000 radnika kojima nisu bile isplaćivane plaće, što je danas, kažu, svedeno na nešto više od 20 tisuća.
Tvrde kako je s gospodarskim oporavkom počela rasti i zaposlenost te kako je stopa nezaposlenosti pala na 15-ak posto, što je najniža stopa unatrag šest godina.
“Postigli smo jedan od najvažnijih ciljeva: zaposlenost raste i nezaposlenost pada nakon dugotrajne recesije”, navodi se u programu koalicije “Hrvatska raste” i najavljuju ulaganje više od 3 milijarde kuna kroz izravne poticaje poslodavcima za zapošljavanje i očuvanje radnih mjesta, obrazovanje nezaposlenih, bespovratna sredstva za samozapošljavanje …
Posebnu će pažnju, kažu, posvetiti zapošljavanju mladih, a za starije od 50 godina najavljuju fiskalne olakšice kojom će poslodavac biti oslobođen plaćanja doprinosa na plaću u razdoblju od 5 godina.
Obećavaju i novi rast minimalne plaće, a kad je riječ o socijalnoj skrbi, proširenje mjere energetske naknade (vaučera) na širi krug korisnika, osobito umirovljenika s najnižim mirovinama.
Delimitirat će, kažu, roditeljske naknade za dodatna dva mjeseca (sa šest na osam mjeseci) i do iznosa od 5.000 kn, a zaposlenim roditeljima obećavaju plaćeni dopust za prilagodbu djeteta na vrtić i školu.
U zdravstvu najavljuju dovršetak novih bolničkih kapaciteta sredstvima EU fondova i putem javno privatnih partnerstva.
Tvrde kako su u mandatu na izmaku usklađivanjem mirovine povećali za ukupno 4,7 posto, a za idući mandat najavljuju nastavak usklađivanja, mogućnost prijenosa dijela mirovine umrlog partnera i povećanje mirovina ukidanjem doprinosa za zdravstvo u iznosu od 3 posto.
Omogućit će, tvrde, socijalne mirovine za one koji nakon 65 godina nisu stekli uvjete za mirovinu te uvesti profesionalnu mirovinu uz mogućnost rada.

Učinkovitiji javni sektor

Koalicija smatra kako u problemi u javnom sektoru leže u njegovoj nedovoljnoj efikasnosti, a ne u veličini te kažu kako ne namjeravaju masovno otpuštati, nego racionalizirati aparat.
Ističu kako će broj javnih usluga putem sustava e-Građani i e-Poslovanje povećati na najmanje 100 posto i tako dodatno pojeftiniti javne usluge za građane i poduzetnike, smanjiti troškove javnog sektora i značajno uštedjeti na vremenu.
U pravosuđu najavljuju da će sudski postupci u prosjeku trajati manje od 300 dana, a u znanosti kao cilj navode povećanje broja istraživaća za 15 posto u iduće tri godine.
Najavljuju daljnju decentralizaciju te navode kako će već početkom 2016. pokrenuti program ulaganja iz EU fondova vrijedan oko 1,2 milijarde kuna za razvoj manjih gradova isključivo na slabije razvijenim i ratom pogođenim područjima kao što su Vukovar, Beli Manastir, Petrinja, Benkovac i Knin.
Upozoravaju kako decentralizacija znači više novca na lokalnoj razini, ali i više odgovornosti te naglašavaju kako reformu sustava lokalne i regionalne samouprave treba usmjeriti prema redefiniranju nadležnosti različitih razina lokalne i regionalne samouprave u skladu s ekonomskom i administrativnom snagom, odnosno fiskalnim kapacitetom.
Koalicija “Hrvatska raste” okupljena oko SDP-a također obećava da će u idućem mandatu, ako pobijede, ojačati ulogu velikih gradova s više od 100.000 stanovnika.

Suvremena prometna i energetska infrastruktura

Koalicija ističe kako je za ulaganja u željezničku infrastrukturu u idućem mandatu osigurano dodatnih 8 milijardi kuna iz EU fondova.
Planiraju izgradnju 51 km nove pruge, obnovu i modernizaciju 265 km postojećih pruga te osiguravanje 220 željezničko-cestovnih prijelaza u naseljenim mjestima.
U energetici, ističu kako HEP ostaje ključna hrvatska energetska kompanija i nositelj važnih novih projekata, među kojima kao značajne ističu Plomin C, HE Senj-Kosinj, TE-TO Osijek i EL-TO Zagreb.
U programu se navodi da je za izgradnju 13 centara za gospodarenje otpadom osigurano 5 milijardi kuna iz EU fondova i vlastitih izvora, a koalicija obećava da će najmanje 14 milijardi kuna uložiti u sustave vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda.
Kažu i da će u idućim godinama nastaviti sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, višestambenih zgrada, javnih i komercijalnih objekata, industrije, turističkog i drugih gospodarskih sektora.
Koalicija “Hrvatska raste najavljuje i kako pripremaju novi projekt suzbijanja energetskog siromaštva kroz financiranje energetske obnove domova socijalno najugroženijim obiteljima koje žive u objektima koji su energetski neučinkoviti.