Od ponoći do ponedjeljka u podne  u Sloveniju je ušlo ili čeka na ulazak pred granicom 5.000 migranata, objavila je popodne slovenska policija.

Oko 800 ljudi još uvijek čeka na ulazak u Sloveniju pred graničnim prijelazom Središče ob Dravi, a primaju se postupno. Riječ je o dijelu skupine koja je noću prispjela vlakom iz Opatovca u Čakovec.

Velika većina migranata kojima uspije ući u Sloveniju smješta se u prihvatne centre Šentilj i Radgona uz samu granicu, a danas je do sada iz njih u Austriju ušlo oko 900 ljudi, prema podacima koje je objavila slovenska policija.

Teškoće do kojih dolazi u prihvatu migranata danas su slovenski dužnosnici povezali s navodnim nepoštivanjem dogovora o broju koji Slovenija može primiti, pa su i ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar, ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, ali i sam premijer Miro Cerar, kazali da se Hrvatska ne drži operativnog dogovora jer Slovenija može dnevno primiti samo 2.500 migranata, a na granicu im Hrvatska od jučer dnevno šalje po 5.000.

“Hrvatska je jučer tražila da primimo velik broj migranata, oko 5.000, što smo morali odbiti”, kazao je popodne na konferenciji za novinare koordinator za izbjeglice, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic koji tvrdi da zemlje u koje migranti žele ići usporavaju njihov prihvat a Slovenija ne želi postati stalno utočište za velik broj migranata.

“Zbog toga što Hrvatska ne reagira na naša upozorenja ne preostaje nam drugo nego migrante zaustaviti na graničnoj liniji”, kazao je Šefic.
Do sada je po njegovim informacijama azil u Sloveniji zatražilo 47 migranata, dok ostali žele prema sjeveru ili su tamo već otišli, a Slovenija u kontaktu s njemačkim i austrijskom vlastima “pokušava postići stabilizaciju migrantskog toka”.
Šefic je demantirao prošlotjednu izjavu šefa slovenske oporbe i bivšeg premijera Janeza Janša koji tvrdi da je Njemačka premijeru Ceraru nudila pomoć u obrani granice s Hrvatskom vezano na migrante, ali da Cerar to nije prihvatio.

(Hina)