Darovanje zgrade i dvorišta u samom centru Zagreba od preko tri tisuće četvornih metara Sprskom kulturnom društvu Prosvjeta jedna je od zadnjih odluka koje bi ovih dana trebao potpisati aktualni ministar kulture Berislav Šipuš.

Kako bi se ta darovnica potpisala još za vrijeme ove tehničke vlade, intenzivno lobira i Milorad Pupovac koji bi sa svoja tri manjinska zastupnika mogao odlučivati o sastavu buduće vlade.

Zadnjih dana se zato u resornim državnim tijelima ubrzano radi na dovršetku procjene tržišne vrijednosti zgrade u Preradovićevoj 23 što je bitan preduvjet da se darovnica potpiše.

Naime, na jednoj od svojih zadnjih sjednica ova Vlada je 10. rujna donijela odluku o darovanju te vrijedne zgrade uz dva bitna uvjeta: da Prosvjeta odustane od svoje tužbe za povrat nacionalizirane imovine u Preradovićevoj 18 te da DUUDI napravi procjenu tržišne vrijednosti zgrade na Preradovićevoj 23.

Čelnici Prosvjete su brzo pristali povući svoju tužbu za nešto što im, kako su sami rekli, ionako niti ne pripada i sada se samo čeka da DUUDI dovrši procjenu kako bi se darovnica mogla potpisati. Predsjednik Prosvjete je u razgovoru za srpski tjednik Novosti priznao kako zgrada u Preradovićevoj 18 za koju oni tužbom traže povrat i nije bila njihova.

– Spomenuta zgrada je historijska imovina Privrednika ili nekih drugih srpskih organizacija. Ukratko, mi se time odričemo nečeg što nije bilo naše. To traženje je bilo potrebno da bi se i ‘Privredniku’ mogao vratiti dio imovine, a to smo i potpisali po ranijem sporazumu triju nacionalnih srpskih institucija – ‘Prosvjete’, ‘Privrednika’ i SPC-a. ‘Prosvjeta’ je unutar tih institucija u povratku imovina odredila traženje nekretnina u Preradovićevoj 21 i 23. Sudskim procesom nakon duge pravne bitke regularno smo uspjeli povratiti nekretnine na kućnom broju 21, a sada uspijevamo i one na broju 23. Time su ostvareni naši ciljevi iz tog internog sporazuma – rekao je predsjednik Prosvjete Čedomir Višnjić portalu Novosti nakon što je Vlada donijela odluku o darovanju.

Iako Novosti, kojeg izdaje Srpsko narodno vijeće na čelu s Miloradom Pupovcem, u tekstu navodi kako se radi o povratu imovine to, pravno gledajući, nije točno.

I ta zgrada, kao i zgrada u Preradovićevoj 18, nije do dolaska komunista bila njihova.

Višnjić u razgovoru za Novosti priznaje i kako su zgradu dobili dobrim dijelom zahvaljujući trudu Milorada Pupovca i njegovom lobiranju kod predstavnika aktualne Vlade.

Zgrada u Preradovićevoj 23 koju im ova Vlada daruje, pripadala je do 1947. godine zagrebačkoj dobrotvornoj zadruzi Srpkinja. U njoj je bio smješten djevojački internat.

Komunističke vlasti su oduzele tu zgradu Srpkinji i dale su je Prosvjeti 1947. godine s obrazloženjem ” kako je Prosvjeta nastavila “raditi na ciljevima” ugasle zadruge Srpkinja.

Ne ulazeći u to je li Prosvjeta nastavila raditi na ciljevima djevojačkog internata, ostaje činjenica kako oni do 1947. godine nisu kao društvo imali nikakve veze s tom zgradom. I zato je upitno kako bi oni na sudu uopće uspjeli dokazali kako su njima tu zgradu komunističke vlasti oduzele kada su im tu zgradu baš te komunističke vlasti tek 1947. godine i darovale.

Ta zgrada je oduzeta Srpkinji i upisana kao vlasništvo Prosvjete 1947 godine,  zatim je 1959. godine upisana kao društveno vlasništvo, a 2008. godine je upisana kao vlasništvo Republike Hrvatske.

Odluku da daruje zgradu vrijednu više desetaka milijuna kuna Vlada je obrazložila riječima kako “ovim darovanjem nekretnine osigurava se zaštita od asimilacije i getoizacije te omogućava razvoj kulturnog i nacionalnog identiteta u cilju njihove kvalitetnije integracije u hrvatsko društvo.”

Osim te zgrade, Prosvjeta u svom vlasništvu već ima i zgradu u Preradovićevoj 21 koja im je sudskim putem vraćena.