Konferencija UN-a o klimatskim promjenama u Parizu neće iznjedriti pravno obvezujući sporazum koji bi zemlje natjerao da smanje emisije stakleničkih plinova, rekao je američki državni tajnik John Kerry za Financial Times od srijede.

“To neće biti takav sporazum.. Neće biti ciljeva smanjivanja koji su pravno obvezujući, kao što je bio slučaj s Kyotom”, rekao je Kerry govoreći o Protokolu iz Kyota iz 1997. kojim su se zemlje potpisnice obvezale smanjiti svoje emisije stakleničkih plinova.

Konferencija koja će trajati od 30. studenoga do 11. prosinca u Parizu okupit će stotinjak šefova država i vlada i cilj joj je postići sporazum o smanjivanju emisija stakleničkih plinova za koje se smatra da su odgovorni za klimatske promjene i njihove katastrofalne posljedice u smislu prije svega podizanja razine mora.

U srijedu je skupina od četrdesetak zemalja kojima iznimno prijeti taj fenomen uputila poziv iz Manille da pariška konferencija završi strožim dogovorima o predviđenom ograničavanju zagrijavanja do 2 stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje. Oni zagovaraju da se zagrijavanje planete pokuša ograničiti na najviše 1,5 stupnjeva Celzija te kažu da će u suprotnom više od millijarde ljudi biti teško pogođeno posljedicama.

(Hina)