Vijeće o kojem se zadnjih dana puno pričalo a nitko nije znao tko ga sve čini više nije obavijeno velom tajne. Danas su nam iz Mosta poslali popis svih članova Nacionalnog vijeća Mosta iz kojeg je prošli tjedan izbačen Drago Prgomet.

Članovi Nacionalnog vijeća MOSTA su od prvog dana osnivanja tog tijela isti. Vijeće čine Božo Petrov, Nikola Grmoja, Miroslav Šimić, Ivan Tomljenović, Ladislav Turčinović, Branimir Karačić, Tomislav Panenić, Ljubica Ambrušec, Bruno Iljkić, Ružica Vukovac, Ivan Kovačić, Zlatko Vlajčić, Jure Martinović i Ivan Lovrinović.

Dakle, Vijeće od svog osnivanja ima 15 članova, a trenutno broje 14 članova jer mjesto Drage Prgometa nitko nije preuzeo.

Pola članova su novoizabrani saborski zastupnici, a imena ostalih sedam članova su široj hrvatskoj javnosti uglavnom nepoznata iako su u svojim lokalnim sredinama svi društveno ili politički bili angažirani. Dosta njih je bilo aktivno u Hrastu.

Krenimo redom. Božu Petrova ne treba posebno predstavljati, a iz sjene sve više izlazi i njegov dogradonačelnik Metkovića i idejni osnivač Mosta Nikola Grmoja.

Miroslav Šimić je predsjednik Građanske opcije grada Osijeka i na ovim izborima je izabran u Sabor na listi Mosta.

Ivan Tomljenović je bivši voditelj ureda za komunikacije i jedan od osnivača Hrasta. Bio je aktivan u udrugama mladih i bio je studenstski pravobranitelj. Nije izabran u Sabor.

Ladislav Turčinović je predsjednik općinskog Vijeća Sveti Petar u šumi, jednog od rijetkih mjesta u Istri kojim vlada HDZ. I Turčinović je nekada bio u HDZ-u gdje je obnašao i dužnosti tajnika njihove istarske organizacije. Turčinović se zadnjih dana spominjao po medijima kao osoba koja je uz Petrova, Prgometa i Lovrinovića sudjelovala na pregovorima Mosta sa SDP-om i HDZ-om oko sastavljanja nove Vlade. Nije izabran u Sabor.

Branislav Karačić je bivši predsjednik velikogoričkog Hrasta. Nije izabran u Sabor.

Tomislav Panenić je načelnik općine Tompojevci i bio je nositelj liste Mosta za petu izbornu jedinicu. Novoizabrani je saborski zastupnik.

Ljubica Ambrušec je načelnica Gradeca koja je uspjela u kratko vrijeme sanirati veliki dug svoje male općine. Novoizabrana je zastupnica.

Bruno Iljkić je član udruge Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića, profesora ekonomije koji je također član Nacionalnog vijeća i izabran je u Sabor. Iljkić nije među saborskim zastupnicima.

Ružica Vukovac je načelnica općine Velika Kopanica i nije među izabranim saborskim zastupnicima, ali je u ime Mosta već istupala po medijima.

Ivan Kovačić, nezavisni gradonačelnik Omiša, među poznatijim je članovima i on je tijekom okupljanja na Plitvicama davao i izjave u ime Mosta.

Zlatko Vlajčić je još jedan član udruge profesora Ivana Lovrinoća. Kao ni Iljkić, nije izabran u Sabor.

Jure Martinović je izabran u Sabor na listi gdje se je nositelj bio Ivan Lovrinović. U javnosti je najpoznatiji kao odvjetnik Mire Lace, pročelnika ureda gradonačelnika Milana Bandića.

Iako je Nacionalno vijeće tijekom vikenda prema pisanju nekih medija prošireno sa saborskim zastupnicima Mosta koji nisu bili prije članovi toga vijeća, iz press službe Mosta su nam danas u 16.15 minuta poslali potvrdu kako su trenutno samo ovih 14 ljudi članovi Nacionalnog vijeća.