Točno u ponoć Hrvatski radio Vukovar (HRV) počeo je emitirati 24-satni prigodni program posvećen ratnom uredniku i novinaru te radijske postaje Siniši Glavaševiću, ubijenom 20. studenoga 1991., čiji su posmrtni ostatci ekshumirani iz masovne grobnice na Ovčari s još 199 žrtava.

Izvješćima i pozivima za pomoć iz vukovarske bolnice, u kojoj je Siniša Glavašević bio nakon što je ranjen krhotinom granate 4. studenoga 1991., u ponoć je počeo program u sklopu kojega će HRV u sljedeća 24 sata emitirati sadržaje vezane za Sinišu Glavaševića.

Po riječima glavne i odgovorne urednice HRV-a Mirjane Đermadi, osim izvješća i tonskih zapisa Siniše Glavaševića, emitirat će se i razgovori s mnogim osobama koje su poznavale Glavaševića ili su vezane uz njegovu novinarsku i književničku ostavštinu.

„Uspostavit ćemo i svojevrsni radijski most s mnogim radijskim postajama u Hrvatskoj kako bismo razgovarali o današnjem stanju u novinarstvu i o tome koliko hrvatski novinari primjenjuju postulate kojima se u svojem radu vodio Siniša Glavašević“, rekla je za Hinu Mirjana Đermadi.

Tijekom Domovinskog rata Siniša Glavašević bio je urednik Hrvatskog radija u Vukovaru i ratni izvjestitelj. Nakon sloma obrane grada, odveden je 19. studenoga 1991. iz vukovarske bolnice i gubi mu se trag. Ekshumiran je 1996. godine iz masovne grobnice Ovčare i identificiran, tako da se pretpostavlja da je ubijen i pokopan na Ovčari istog dana kad je odveden. Matica hrvatska u Zagrebu posmrtno mu je 1992. godine izdala „Priče iz Vukovara“, zbirku priča o temeljnim ljudskim vrijednostima koje je čitao slušateljima radija u opkoljenome gradu. Siniša Glavašević bio je prozni pisac, knjižničar, novinar i ratni izvjestitelj.

Osim Siniše Glavaševića, u agresiji na Vukovar 1991. poginuli su i djelatnici HRV-a Stjepan Penić, Vladimir Levar, Branko Polovina i Zdenko Purgar.

Godišnjica ubojstva Siniše Glavaševića dosad je bila dio službenog programa u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. kao novinarsko-književnički susret „Grad – to ste vi“, a ove godine nije uvrštena u program, što je izazvalo negativnu reakciju dijela javnosti, posebice Hrvatskoga novinarskog društva (HND) i Društva hrvatskih književnika (DHK). Iz vukovarske Gradske knjižnice i HRV-a, koji su uz HND i DHK 2005. godine utemeljili priredbu „Grad – to ste vi“, stiglo je objašnjenje kako je ove godine promijenjen koncept odavanja počasti Siniši Glavaševiću te će se, umjesto dosadašnje priredbe, 20. studenoga „preseliti“ u eter HRV-a.

(Hina)