Ministri unutarnjih poslova zemalja članica dogovorili su se u petak oko jačanja kontrole na vanjskim granicama EU-a i za državljane Unije-a, izjavio je hrvatski ministar Ranko Ostojić.

Ministar Ostojić je nakon izvanrednog sastanka ministara unutarnjih poslova i pravosuđa rekao da su dva najvažnija zaključka dogovor o registru putnika u zračnom prostoru (PNR) na letovima unutar EU-a te jačanje kontrole na vanjskim granicama.
“Odluka o PNR-u i o sustavnoj kontroli na vanjskim granicama, najvažniji su zaključci današnjeg sastanka. To se ne odnosi samo na Schengen nego na vanjske granice EU-a na kojima bi se provodila sustavna kontrola ne samo za građane iz trećih zemalja, nego i za državljane EU-a”, rekao je Ostojić.
Ostojić je inzistirao na tome da se sustavne kontrole odnose na vanjske granice EU-a. “To znači da će biti više posla za hrvatsku policiju koja na vanjskim granicama treba provoditi sustavnu kontrolu i državljana Europske unije, koji su dosad zasebnim prometnim trakom prolazili znatno brže”, rekao je Ostojić, dodajući da zemlje unutar Schengena imaju pravo uvesti povremene kontrole, suspenzijom schengenskog sustava. “Ali, ne bih  o tome govorio generalno. Rješenje je na vanjskim granicama EU-a, a a ne na granicama zemalja koje su u Schengenu i onih izvan”, kaže  Ostojić.
Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve je rekao da će Komisija kraja godine predložiti reformu schengenskih pravila.
Po schengenskim pravilima i sada je moguće sustavno kontrolirati i građane EU-a, ali nije obvezno. Da bi to postalo obveza, potrebno je promijeniti pravila.
“Ta reforma omogućit će sustavne i obvezne kontrole na svim vanjskim granicama i svih osoba koje ulaze u schengenski prostor, uključujući i one koje uživaju pravo slobode kretanja”, rekao je Cazeneuve.
Kontrole bi se provodile tako što bi se putni dokumenti provjeravali u bazi podataka, nacionalnim i europskim, kao i Interpola. Do sada su, ako uopće, kontrole državljana EU-a provodile samo vizualno.
Izvanredni sastanak sazvan je na zahtjev Francuske nakon terorističkih napada u Parizu prije tjedan dana u kojima je poginulo 129 ljudi.
Vijeće je istaknulo da se što prije, do kraja ove godine, dovrši registar EU-a o putnicima u zračnom prometu, koji će uključivati i letove unutar EU-a. Dosad se dio zemalja članica tome protivio.