2 C
Zagreb
 • Čitaj Dalje
More

  Sud u Strasbourgu podržao francusku zabranu nošenja marame

  on

  Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u Strasbourgu u četvrtak je podupro odluku francuskog suda da muslimanskoj socijalnoj radnici ne produlji ugovor o radu zbog nošenja vela na radnom mjestu u javnoj ustanovi.

  Francuski sudovi presudili su da nošenjem vela na javnom mjestu socijalna radnica u bolnici “napadno pokazuje svoju vjeru što je nespojivo s neutralnošću na koju se obvezuju zaposlenici javnih služba u obavljanju svoje dužnosti”.
  Francuska je više puta pokušavala ograničiti nošenje vela i drugih vjerskih simbola kako bi očuvala obilježja sekularne države čime je izazivala oštro protivljenje osoba suprotnog mišljenja.
  ESLJP je zaključio da francuske vlasti mogu zalaziti u područje ustavom zajamčenih sloboda na izražavanje vjerske pripadnosti radi očuvanja ustavnog načela sekularizma.
  Smatra se da Francuska ima najveću muslimansku populaciju u zapadnoj Europi.
  Sud je presudio u slučaju Christiane Ebrahimian koja je ustavnom sudu u Parizu 2001., tužila poslodavca jer je odlučio ne produljiti njezin ugovor o radu. Predmet je u konačnici završio na Europskom sudu za ljudska prava koji je ustanova Vijeća Europe i njegova nadležnost je iznad sudova 47 zemalja članica VE.

  (Hina)

  Avatar
  %d blogeri kao ovaj: