Olaparib usporio rast neizliječivih karcinoma prostate

Pametni lijek olaparib usporio je rast neizlječivog raka prostate sa specifičnim DNK mutacijama kod 88 posto pacijenata obuhvaćenih istraživanjem, utvrdili su britanski znanstvenici a prenosi BBC.

Istraživanje koje je proveo Institut za istraživanje raka u Londonu obuhvatilo je 49 muškaraca s neizlječivim rakom prostate. Znanstvenici poručuju da je budućnost liječenja karcinoma u tome da se terapijom cilja njihova mutirana DNK a ne dio tijela u kojem se nalazi. Olaparib cilja mutacije koje mijenjaju način na koji se DNK obnavlja.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu New England Journal od Medicine pokazuju da je lijek djelovao kod 14 od 16 muškaraca s takvim mutacijama. Kad se primjenjivao neselektivno na sve slučajeve raka prostate imao je sveukupno mali uspjeh.

Već se sada pametni lijek Herceptin koristi kod pacijenata s određenim mutacijama.

Razina antigena specifičnog za prostatu, kojeg proizvodi tumor, bila je prepolovljena a zabilježen je i značajan pad tumorskih stanica u krvotoku i smanjenje sekundarnih tumora, utvrdili su znanstvenici. Pacijenti su primali lijek između šest mjeseci i gotovo godinu i pol.

Znanstvenik dr Joaquin Mateo, koji je sudjelovao u istraživanju, kazao je za BBC da lijek iznimno obećava. “Pacijenti uključeni u istraživanje imali su očekivano trajanje života od 10 do 12 mjeseci a mnogi od njih su na lijeku više od godinu dana”.

Stručnjaci ističu da je potrebno veće kliničko istraživanje kako bi se utvrdilo produžava li lijek očekivano trajanje života u tom stadiju bolesti.