Intervju: “Ponosna sam što ću nastupiti na balu u Beču”

Antonija Mirat, 32-godišnja sopranistica koja već godinama niže uspjehe kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, dobila je priliku nastupati na jednom od najpoznatijih balova u svijetu – onom Bečkom.

Iako se tijekom zime u Beču održava više od 400 balova s frekvencijom od 300 tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta, nastup na jednom od njih dokaz je napornog rada i konstantnog napretka. I sama Antonija svjesna je veličine događaja na kojem će prezentirati Hrvatsku.

– Veliko mi je zadovoljstvo i čast što ću solisticki nastupati na jednom takvom događaju. Koristim priliku da zahvalim gospodinu Miroslavu Piplici, te mojoj agentici Yolandi Calix, jer bez njih ovaj projekt ne bi mogao biti realiziran – rekla nam je sopranistica koja je svoju bogatu karijeru počela još u ranom djetinjstvu, a prvi koncert odradila je sa samo 12 godina.

Povijesni balovi datiraju iz 18. stoljeća kada se plemstvo zabavljalo pod maskama. Danas su to okupljališta svijetske elite.

– Ovaj događaj znači mi jako puno. Radi se o događaju na kojem će se okupiti sportska, politička, umjetnička, gospodarska i znanstvena krema. Čast mi je i što mogu biti prisutna na jednom takvom događaju, a k tome još i predstaviti svoje pjevačko umijeće.

Na balu u Beču Antonija će izvesti četiri naslova – dva svoja crossover singla: ariju Kraljice noći “Der Holle Rache” iz Mozartove opere “Čarobna frula” obrađenu na moderan način, zatim crossover obradu arije Lucijinog ludila iz Donizettijeve opere “Lucia di Lamermoor”, ariju Tosce “Vissi d arte” iz istoimene Puccinijeve opere te ariju Male Floramye”Daleko me biser mora” iz istoimene operete Ive Tijardovica.

Pitali smo se, koji joj je od brojnih nastupa najdraži.

– Prvenstveno, rado se sjećam svog bečkog debija. Pjevala sam ulogu Kraljice noći u operi “Čarobna frula” W.A.Mozarta u dvorani gdje je udana Princeza Sussi. Cijela dvorana je ustala i skandirala mi poslije tog nastupa. Zatim nastup pred slavnom Monserrat Caballe u Zaragozi, nastup u bečkoj Kammeroperi gdje je moj talent zapazio Luca Targhetti, nekadašnji intendant skale. U srcu mi je i nastup na Svjetskoj izložbi Milke Trnine u Londonu, gdje održavam svoj prvi međunarodni solistički koncert u 23.-oj godini. Nakon istog koncerta me intervjuira BBC. 2004 godine održavam koncert u dvorcu u Badenu pred profesorima Universitata fur darstellende und Kunst u klasi prof Sonne Ghazarian te za to dobivam posebno priznanje od bečke akademije. 2001 godine nastup u Tarantu sa slavnim dirigentom Rolandom Nicolosijem. Izdvojila bih i svoj bečki operetni debi u Wiennerstadthalle 2010 godine gdje sam ujedno izvela i Tijardovićeve operne arije – opisala nam je djelić svoje bogate karijere Antonija.

Živi na relaciji Beč-Milano, a povremeno su to relacije Rim-New York-Dubai-Firenza. Slobodnog vremena gotovo i nema, a svaki slobodan trenutak provodi u rodnim Divuljama.

– Život klasičnog glazbenika je vrlo sličan životu profesionalnog sportaša. To je jedan kontinuirani rad na sebi koji uključuje spartansku disciplinu i veliku žrtvu. živim život posvećen glazbi i umjetnosti,a ono malo slobodnog vremena odvajam za svoje hobije čitanje, kick box, te apsolutnu za svoju obitelj bez čije potpore ništa ne bi bilo moguće. Bez brata Filipa, nevjeste Mateje, moje male nećakinje Marie Alessandre, te dečka Dominika.