Mađerić o sjednici Sabora: SDP je raspravu vraćao u prošlost

Povodom Dana mimoze, koji se u subotu održao na zagrebačkom Cvjetnom trgu, brojni hrvatski političari pružili su podršku samoj inicijativi, ali i odgovarali na pitanje novinara o izglasavanju Vlade Domoljubne koalicije i Mosta koju je večer prije potvrdilo 83 zastupnika u Hrvatskom saboru.

Jasenka Mađerić, gradska zastupnica HDZ-a, rekla je da joj nije bilo teško sudjelovati u maratonskoj sjednici Sabora, ali nezadovoljna je što rasprava nije bila konstruktivna.

– Izdržala sam, meni to nije bio problem jer sam navikla na maratonske sjednice Gradske skupštine. Ono što mi je zasmetalo jest to što nismo bili konstruktivni. Rasprava je uvijek dobrodošla ako je argumentirana, ako ima prijedloga, ali mislim da se ne treba vraćati u prošlost. SDP je upravo to činio, tko su bili ustaše, tko su bili partizani… Hrvatskoj to ne treba, Hrvatska treba ići naprijed, moramo zaposliti naše ljude, pokrenuti demografsku obnovu, zaustaviti iseljavanje. Kažem, nije mi bilo teško jer smo dobili novu Vladu i jer krećemo zajedno u borbu za novu, ljepšu Hrvatsku – rekla je Mađerić.

Nakon višesatne rasprave, tridesetak minuta prije ponoći izglasano je povjerenje mandataru Tihomiru Oreškoviću i njegovom, Tim’s timu.

– Zadovoljna sam. Hrvatski sabor je većinom glasova izabrao novu hrvatsku Vladu koja će učiniti apsolutno sve kako bismo riješili najveće probleme, a to je problem gospodarstva, nezaposlenosti, siromaštva, te kako bismo pokrenuli demografsku politiku ove zemlje – dodala je.

U Saboru je najviše odjeknula izjava Ivana Lovrinovića koji je rekao kako je Most odustao od ključnih momenata ekonomskog programa na temelju kojega je stekao povjerenje birača.

– Ne bih to komentirala. Sve zastupnice i svi zastupnici glasovali su temeljem svoje ili odluke Klubova i ono što je bitno jest da imamo novu hrvatsku Vladu.

I predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner osvrnuo se na najduže izborne pregovore u hrvatskoj povijesti.

– To je uvjerljiva podrška kakvu smo i očekivali. To je vrlo solidna i vrlo uvjerljiva većina i sve ide prema očekivanjima. Sjednica, naravno, nije trebala trajati toliko dugo, oporba nije trebala rabiti neke riječe, neke tvrdnje i neistine, ali ono što netko izgovori zapravo govori o njemu – rekao je Reiner.

Na pitanje novinara kako komentira izjavu Ivana Lovrinovića, Reiner je poručio da to treba pitati njega i ljude iz Mosta.

– To je osobna sloboda da procijeni želi li ili ne želi podržati vladu. To morate pitati njega i ljude iz Mosta – zaključio je.