Marat Sarulu i izgubljeni raj središnje Azije na Kratkim slikama!

Jedino ime kirgistanske kinematografije poznato u europskim festivalskim krugovima ono je Marata Sarulua i to, prvenstveno, zahvaljujući uspjehu filma Songs of the Southern Seas (2008.). Prikazujući u svojim filmovima izgubljeni raj središnje Azije, Sarulu izlazi izvan okvira filmskih konvencija. Meditativni narativ njegovih filmova prikazuje likove koji su uvijek u pokretu, napuštajući svoja rodna sela i tražeći bolji život.

Višestruko nagrađivani The Move (2014., 178′) kojeg prikazujemo na Kratkim slikama u četvrtak, 3. ožujka u MM centru upravo je to, potraga za boljim životom, obiteljsko putovanje u fragilnosti postojanja prikazano nepomičnom kamerom i usporenim transcendentalnim ritmom. Film je na kirgiskom jeziku s engleskim podnaslovima. Program počinje u 19:30, a ulaz je besplatan.

U jednom kirgistanskom selu, u kući pokraj jezera djed i unuka žive jednostavnim životom u skladu s prirodom. Na poziv kćeri koja mukotrpno radi u gradu kako bi prehranila sebe, oca i kćer, djed i unuka teškom mukom pristaju na selidbu u grad, no u tom trenutku kćer ostaje bez posla i mjesta za stanovanje. Obitelj je u bezizlaznoj situaciji i suočena s teškim izborom. Kroz tragično obiteljsko putovanje, Sarulu na gorak način portretira trenutno stanje kirgistanskog društva, postavljajući pitanja osobnog i nacionalnog identiteta suprotstavljajući prostranstvo prirode sivilu grada. Jednostavnost života u impozantnom krajoliku Sarulu skicira na miran i skladan način, a izazivajući osjećaj tuge zbog fragilnosti egzistencije autor evocira trend yugen iz japanske umjetnosti.

Kratke slike, filmski su program MM centra, jednog od najstarijih zagrebačkih još uvijek aktivnih kina. Kratke slike pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Programska cjelina Izvan fokusa, u sklopu koje predstavljamo The Move, posvećena je autorima i filmski školama iz različitih zemalja čije stvaralaštvo otvara nove i nekonvencionalne puteve u razvoju kinematografije. Više informacija o programu potražite na www.sczg.unizg.hr te https://www.facebook.com/kratkeslike/.
(PR)