Zašto predsjednik Vlade treba žurno supotpisati razrješenje Lozančića

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović potpisla je Odluku o razrješenju ravnatelja sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, priopćeno je u petak iz Ureda predsjednice. Predsjednica je Lozančiću osobno priopćila kako ne uživa njezino povjernje.Predsjednica je potpisala i Odluku o razrješenju predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Ivice Panenića radi neosiguranja provođenja poslova iz djelokruga UVNS-a. Predsjednica je odluke o razrješenjima uputila na supotpis predsjedniku Vlade. Odluke stupaju na snagu kad ih supotpiše predsjednik Vlade.

“Šum u komunikaciji” između predsjednice Republike i predsjednika Vlade došao je kao naručen Zoranu Milanoviću i medijima i tzv “udrugama civilnog društva”, koji se dokazano neskloni predsjednici i ne mogu se pomiriti sa činjenicom da je Kolinda Grabar Kitarević izabrana predsjednicom Republike, za stvaranje nove “obavještajne afere” novog “obavještajnog trilera” u kojem Dragan Lozančić ima glavnu ulogu.Pojedini mediji idu tako daleko da nastoje prikazati slučaj “Zdravka Mamića” kao Kolindin Wattergate.

Stoga ću kratko i profesionalno ukazati na bit slučaja Lozančić.

Bio sam među rijetkima koji je kod imenovanja Lozančića ravnateljem SOA-e ukazao na činjenicu da ne znam niti jednu državu u kojoj šef obavještajne službe ima dvojno državljanstvo i traži suglasnost druge države za imenovanje. Naprosto sigurnosni standardi to ne prihvaćaju.Predsjednica je jasno kazala da razrješuje Lozančića zbog povrede Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu. Neću ulaziti u težinu kršenja zakona,ali ću ukazati na indicije i osnovane sumnje o povredi odnosno kršenju zakonu u nekoliko slučajeva:
a) Vijesti odnosno utemeljene indicije o mogućoj obradi predsjednice Republike vrlo su zabrinjavajuće, ako su točne. Ne mogu se sjetiti da je u jednoj demokratskoj državi bilo kome palo na pamet da (neposredno ili posredno) stavi nositelja državne vlasti u bilo kakvu obradu.Ovo je vrlo zabrinjavajuće i iznenađujuće i trebalo bi utvrditi sve činjenice oko tog slučaja.Što mislite je li bi neki ravnatelj sigurnosne službe u bilo kojoj zemlji ostao na dužnosti za takav propust da šuti o činjenici da mu predsjednik države ide na sastanak ili druženje sa osobom koja je pod mjerama i tajnom istragom.?;
b) Na WikiLeaksu su procurile informacije o funkcioniranju SOA-e, provaljeni planovi i imena sedam agenata SOA-e;
c) Javno otkrivanje podataka da je novoizbrani saborski zastupnik Milan Rašković radio za hrvatske sigurnosne službe ne samo da je kazneno djelo već je ozbiljan udar na nacionalnu sigurnost i udar na sigurnonosno-obavještajni sustav države. Kako će službe moći pridobiti nove suradnike,nove pomagače,nove doušnike i jamčiti im sigurnost i tajnost nakon otkrivanja podataka o Raškoviću,tko će im vjerovati.
d) Sigurnosni propusti u slučaju Srebrenice i još neki drugi.
Zanimljivo je da nitko nije spomenuo zakonsku obvezu Dragana Lozančića, prema članku 6.Zakona o postupku primopredaje vlasti pročišćeni tekst zakona (NN 94/04, 17/07, 91/10, 22/13) da je kao dužnosnik i ravnatelj službe obvezan staviti mandat na raspolaganje novoj vladi i predsjednici Republike.

Vidim da raznorazni samozvani ili titulirani sigurnosni stručnjaci nastoje dodatno učiniti kopromitirajućim poteze predsjednice Republike u slučaju razrješenja Dragana Lozančića. Čak izjavljuju da ne znaju zašto bi Predsjednica uopće trebala znati da je netko pod tajnom istragom i mjerama. Naravno da neće reći pravu istinu da SOA-e postaje talac Dragan Lozančića. Lozančić je obvezan zaštiti službu i treba dati ostavku jer služba ne smije biti njegov talac. Sama činjenica da više ne uživa povjerenje predsjednice Republike,bez kršenja i propusta u postupanju je dovoljan razlog za ostavku Lotančića i Panenića. Lozančić je naprosto postao šef obavještajne službe kao Milanovićev kandidat,a Panenić kao Josipovićev kandidat. Nije se Lozančić bavio tim poslovima ranije,a u Domovinskom ratu je proveo 795 dana u neborbenom sektoru MORH-a.

Očekujem da predsjednik Vlade Tihomir Orešković žurno supotpiše odluke o razrješenjima Lozančića i Panenića. Svako odugovlačenje će se negativno odraziti na SOA-e i sustav nacionalne sigurnosti i omogućiti „medijski linč“ predsjednice Republike .