Šešeljevo ponižavanje Haaga

Odbijanjem da dođe na izricanje presude zakazano za 31. ožujka, Vojislav Šešelj srušio je koncept međunarodne pravde i ponovno ponizio Haaški sud, nakon što ga je godinama tijekom suđenja vrijeđao na nevjerojatno vulgaran način. Od lika kao što je Šešelj, zapravo, nije se ni moglo očekivati uljudno komuniciranje sa sucima, tužiteljima i svjedocima koji su razotkrivali njegovu zločinačku prošlost, međutim ovoga puta mu je u udaru na ugled i autoritet Haaškog suda svesrdno asistirala srbijanska Vlada, koja se oglušila na zahtjev Haaškog suda da osigura Šešeljevu nazočnost na izricanju presude.

Zbog izbornih interesa stranaka koje je sačinjavaju, a u prvom redu premijera Aleksandra Vučića, srbijanska je Vlada ponizno pristala sudjelovati u Šešeljevu igrokazu koji sramoti Srbiju, pokazujući je svijetu kao primitivnu i na zakone imunu balkansku palanku. Da u Srbiji nisu uskoro parlamentarni izbori, vjerojatno bi situacija bila drugačija. Vučić bi Šešelja dao uhititi i transportirati u Haag po kratkom postupku, lamentirajući prigodno o pravnoj državi i europskim standardima, nezastarijevanju ratnih zločina i spremnosti Srbije da se suoči s prošlošću za razliku od svih ostalih u regionu koji tu snagu nemaju. Ovako međutim, umjesto na izricanje presude Šešelj najavljuje da kreće na dijetu kako bi skinuo dvadesetak kilograma jer i on treba, kaže, dobro izgledati na izbornim plakatima. Time je groteska u njegov režiji zaokružena!

Potpuno neočekivano Haaški sud je ignorirao vlastita pravila i prihvatio Šešeljev ultimatum te mu dopustio da ne dođe na čitanje presude, što je u sudskoj praksi nezabilježeno. Mazohistički je prihvatio Šešeljevo ponižavanje i zato ga ne treba žaliti. Naprotiv! Kad pogledamo 13 godina unatrag, kad se 2003. Šešelj dobrovoljno pojavio u Haagu, vidimo da haaški suci svih tih godina nisu znali što bi s njime. Takvog ridikula, koji je sadistički uživao u uvredama koje im je pljuvao u lice, dotad nisu susreli. Prije nešto više od godinu dana, iz straha da im i on ne umre u pritvoru i to prije izricanja presude, darovali su mu novi život na slobodi. Iako ozbiljno bolestan, Šešelj je danas življi nego ikad, priprema se za izbore, politiku gradi na radikalnoj retorici, paljenju zastava EU, NATO-a, Hrvatske… Premda mu je zabranjeno politički djelovati, Haag nije učinio ništa da mu se to onemogući, odnosno da se pritisne Srbiju da ga stavi pod kontrolu. Vrijeđao je i huškao, a sve su mu međunarodne institucije svojom šutnjom zapravo povlađivale, čak i pljeskale. Danas, Srbija, država koja aspirira na članstvo u EU i NATO-u pomaže ratnom zločincu da izbjegne prisustvovati trenutku kad pravda na kraju ipak sustiže zločin. No, kad se gleda ova situacija iz kuta predizborne kampanje, može se zaključiti da Šešelj dobro dođe premijeru Vučiću, jer mu omogućava da glumi političkog frajera koji će s lakoćom odmjeriti od lakta i Haaškom sudu i Hrvatskoj, iz koje posljednjih dana stižu prosvjedne izjave.

I evo nas u Hrvatskoj. Hrvatska je jedna od osnivačica Haaškog suda, Šešelju će biti presuđeno i za zločine počinjene na našem teritoriju i Hrvatska je imala i ima puno pravo, pa i obvezu, snažno se angažirati u ovom slučaju. Dobro, ne može se reći, premijer se očitovao i rekao da vjeruje kako će Srbija, koja želi biti članica EU, postupiti ispravno. Kada, premijeru? Izricanje presude Šešelju je za nekoliko dana. Potpredsjednici Vlade Karamarko i Petrov rekoše da je (ne)postupanje Srbije u slučaju Šešelj skandalozno i da je Hrvatska spremna poduzeti i određene korake ako bude potrebno, najavljujući među redovima probleme s kojima bi se Srbija mogla suočiti na putu prema EU. Dobro, a koje su to mjere i koraci? Zašto, naprimjer, predsjednica ili premijer već nisu službeno prosvjedovali u UN-u, koji je osnovao Međunarodni kazneni sud? Zbog čega već nisu lobirali u Bruxellesu kako bi se kroz zajednički stav država članica EU poručilo Srbiji da mora poštovati Haaški sud i njegove naloge ako iskreno želi otvoriti pristupne pregovore s EU?

Odnos Srbije prema Haaškom sudu za Hrvatsku nije i ne smije biti puko vanjskopolitičko pitanje. Srbijanski su optuženici pred sudom zato što su harali, palili i ubijali po Hrvatskoj. Za nas je to pitanje pobjede prava i pravde nad zlom.