Srednjovjekovni sajam u Samoboru otvara se u nedjelju u 10 sati

Povodom 775 godina Grada Samobora u nedjelju, 6. ožujka 2016. na samoborskoj livadi Vugrinščak, podno feudalnog grada Samobora, održat će se srednjovjekovni sajam i bitka koji obilježavaju događaj iz 1441.godine, obilježen od strane Celjske kronike i drugih izvora. Tom će prilikom biti uprizorena bitka između vojske kraljice Elizabete i poljskog kralja Vladislava Jagelovića, u organizaciji Samoborskog muzeja, Turističke zajednice grada Samobora, Vitezova Zelingradskih i udruge Oživljena povijest Samobora.

Na livadi će biti postavljen vojni tabor s utvrdama, srednjovjekovnom kuhinjom, mačevaocima, streličarima, kuburašima, konjanicima, oklopljenim vitezovima i ranarničkom službom, kao i bojnim spravama poput katapulta, topova, balista i vatrenih kugli.

Na sajmu će biti majstori i njhovi proizvodi: klobučar, košarač, krušarice, travar, medičar, coprije, kovač, drveni mačevi, štitovi, srednjovjekovno drago kamenje, kupinovo vino, viteška oprema, kacige, oklopi, rukavice, pučka obleka, aromatično bilje itd.. Slikari će oslikavati prizore bitke, notar izdavati svjedočanstva da ste bili na bitki, oprost grijeha (počinjenih i budućih) po pristupačnim cijenama, dok ćete kod medičara moći kupiti konjiće (crvene i zelene) zaraćenih vojski.

Događanja započinju u 10 sati otvorenjem sajma, u 11 sati slijedi mimohod vitezova do Trga kralja Tomislava i natrag na Vugrinščak. U podne počinju radionice streličara, kuburaša, mačevalaca i srenjovjekovne kulinarske vještine, dvorski plesovi, kazalište lutaka; u 14:30 počinju pripreme, a u 15 sati sama bitka.

Samoborski muzej u nedjelju 6. ožujka 2016. otvoren je za posjetitelje od 10 do 18 sati.
(PR)