Hoćemo li branitelje isporučivati Srbiji?

Hrvatska mora ustrajati u svojim zahtjevima i po svaku cijenu spriječiti Srbiji otvaranje pregovora s Europskom unijom u poglavlju 23. i 24. sve dok Srbija ne ukine sporni Zakon o univerzalnoj jurisdikciji.Naime,tim zakonom Srbija se proglasila nadležnom za procesuiranje ratnih zločina za područje cijele bivše Jugoslavije.

Hrvatska ne smije pokleknuti pred pritiscima Europske komisije. Europska komisija i zemlje članica povećavaju pritisak na Hrvatsku s namjerom da službeni Zagreb odustane od postavljanja triju novih uvjeta Srbiji bez kojih Hrvatske ne daje suglasnost za otvaranje 23. poglavlja u pregovorima Srbije s EU.

Hrvatska uz ukidanje spornog zakona traži od Srbije poštivanje prava manjina i suradnju s Haagom.
Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz se javno izrazio u korist tog srbijanskog zakona kad je rekao da su pisali međunarodni stručnjaci i da je njegovo donošenje bilo „preporučljivo“,a slične pohvalne izraze ponavljaju i u Europskoj komisiji i u Vijeću EU.

Realno je očekivati politički pritisak na Hrvatsku iz velikih centara kao što je Berlin. Naime, za njih je odvajanje Srbije od Rusije jedan od proriteta.

Hrvatsko odustajanje od ovoga zahtjeva Srbiji,davanje zelenog svijetla i vrlo brzi ulazak Srbije u EU imao bi za posljedicu da bi naše branitelje morali isporučivati Srbiji na temelju uhidbenog naloga. Prisjetimo se da Srbija u raznoraznim fazama kaznenog postupka potražuje veliki broj hrvatskih branitelja upravo po tom Zakonu o univerzalnoj jurisdikciji.