Holding će obveznice od 300 milijuna eura reprogramirati kunskim kreditom

Obvezu plaćanja 2.2 milijarde kuna 2017. godine po obveznicima koje je na londonskoj burzi prije 9 godina izdala tadašnja uprava Zagrebačkog holdinga, gradska megatvrtka refinancirati će kreditom u kunama s kamatama oko pet posto, doznajemo neslužbeno od dobro upućenih izvora iz Direkcije.

Iako aranžeri Privredna banka i Zagrebačka banka još uvijek nisu službeno dovršili analizu koja je od tri opcije refinanciranja za Holding najbolja (razmatralo se i o izdavanju novih euroobveznica i domaćih obveznica), naš izvor nas uvjerava kako je odabir opcije kunskog kredita gotova stvar.

-Još samo treba vidjeti hoće li uz Privrednu i Zagrebačku banku još neke banke sudjelovati u tom kreditnom aranžmanu i kolika će točna biti kreditna stopa. Bitno nam je samo da je kredit u kunama, a da prva brojka godišnje kamate nije veća od pet. Mislim kako će se svi detalji uskoro i službeno objaviti – rekla je ta osoba koja je izravno uključena u proces odabira najbolje opcije refinanciranja obveze koju Zagrebački holding nikako ne bio uspio platiti u cijelosti iduće godine kada ta obveza dospijeva.

Obveznice od 300 milijuna eura pokušao je bezuspješno reprogramirati još Ivo Čović dok je bio predsjednik uprave Holdinga, a njegovog nasljednika Slobodana Ljubičića koji je za taj dug iz 2007. godine i odgovoran u pokušaju reprogramiranja spriječila je nepovezana akcija PNUSKOK-a. Dejan Fičko je također isticao kao svoj glavni cilj reprogramiranje obveznica, ali njega je Bandić smijenio i prije nego što je odabranik Sandre Švaljek stigao staviti ime na vrata ureda.

Predsjednica Ana Stojić Deban i Danijela Franić, jedina članica uprave Holdinga iz postave 2013. godine koja je preživjela sva hapšenja i smjene, možda uspiju prije ljetnih odmora i  napraviti to o čemu su muškarci prije njih pričali. Pa će Bandić godinu u kojoj ne dospijevaju samo obveznice nego padaju i izbori, ipak dočekati malo mirniji.