Gdje su HDZ i SDP na izborima za ili protiv Milana Bandića?

Na lokalnim izborima što slijede HDZ i SDP bi mogli doživjeti teške izborne poraze u glavnom gradu.

Na najatraktivnijem borilištu koji financijski vrijedi kao sva ostala zajedno HDZ i SDP teško mogu do pobjede.

Ne bi bilo iznenađenje kada bi i u Skupštini opet zajedno završili u oporbi. I to pravoj i trajnoj.

Gradonačelnik će, kako lista natjecatelja trenutno izgleda, vjerojatno biti opet Milan Bandić, neki nezavisan kandidat ili HNS-ova Anka Mrak Taritaš.

Davor Bernardić i Andrija Mikulić kao kandidati teško da mogu izboriti i drugi krug, a kamoli odnijeti pobjedu na izborima za godinu dana. Ne samo zbog toga što tako pokazuju trenutne ankete nego i zbog toga što njima vrijeme koje dolazi ne ide u prilog.

Obje stranke su odlučile monolitno tonuti za vođama. Jedni samo polaganije od drugih. Hrvatski birači će im u tim nastojanjima vjerojatno htjeti pomoći već na ovim lokalnim izborima.

U zagrebačkom SDP-u ne znaju ni hoće li oni do lokalnih izbora uopće više i postojati pa to i nije neka atmosfera u kojoj bi se za iste mogli uspješno pripremati.

Ako ih ipak ne raspuste i ako Davor Bernardić bude njihov kandidat za gradonačelnika, polovicu kampanje on će trebati trošiti u uvjeravanje birača kako je to ovoga puta stvarno istina i kako mu se šef neće predomisliti zadnjeg trenutka. Lakše je biračima prodati nešto u što i sam vjeruješ.

A ako Milanović ponudi Zagrepčanima nešto ranije nešto drukčije, taj kandidat ili kandidatkinja će propasti baš zato što su njegova preporuka. Ma tko god bili.

Kada bi preporučivao vino ili hranu, možda bi šef SDP-a i našao više od polovice građana Zagreba koji bi to uvažili. Ali teško više u politici.

Milanovićevu potporu odbila je čak i Sandra Švaljek koja ni Bandića ne bi odbila da ponovno može birati.

Uostalom, SDP će teško u Zagrebu naći i jednog relevatnog političkog saveznika. Ni HNS vjerojatno neće s njima u koaliciju, a i HSU-ovi zastupnici su u Zagrebu uvijek Bandićevi ma koliko god puta na izbore sa SDP-om izašli.

Dakle, kojim god putem krenuli, SDP-u se loše piše.

Iz drukčijih razloga ništa bolje ne stoji ni HDZ.

Afera Konzultantica podsjeća na neka bivša vremena, a kod HDZ-a su u Zagrebu birači i prije znali puhati i na hladnije.

Preksutra HDZ ulazi u gradu i formalno u koaliciju s Milanom Bandićem što će im donijeti mjesto predsjednika Skupštine ali će im zato odnijeti dosta birača za godinu dana.

A mjesto predsjednika Skupštine Andriji Mikuliću će dugoročno puno više štetiti nego što će u njoj stići uživati. Od Bandićevog najžešćeg kritičara postaje njegov najveći saveznik.

Bit će na čelu Skupštine, a neće uspjeti promijeniti ime Trga maršala Tita što svojim biračima stalno obećava. Kao da im se već nije dovoljno zamjerio nedavnim indiskrecijama na račun Bulja.

U HDZ-u su toga svjesni pa već razmišljaju o tome da na izborima podrže Bandića za gradonačelnika ako on za zamjenike uzme njihove ljude, a liste za skupštinu bi im bile odvojene.

To je odličan plan, ali samo za Milana Bandića. I neke nove političke snage zdesna. HDZ-ova lista bi tako “vjerodostojna” teško dobro prošla.

Od debakla će HDZ-ovce spasiti jedino njihova dobra organizacija i najveći broj stranačkih aktivista.

Ni HDZ ne može spasiti neki novi kandidat za gradonačelnika. Jer, svi bi znali prezime osobe koja ga je izmislila.

Ako bi Zagrepčani teško prihvatili političku preporuku Zorana Milanovića to nikako ne znači kako bi prihvatili onu od Karamarka. Dapače. Nebitno zvala se ta osoba Tomislav ili Ana.

Biti njihov izbor danas znači politički umrijeti sutra.

Kao i posljednjih nekoliko izbornih ciklusa, birači Zagreba će glasati uglavnom za i protiv Milana Bandića. A SDP i HDZ su tu na ničijoj zemlji.

Jedni ga stvorili, a drugi održali.