Gospa od Kamenitih vrata slavi 25 godišnjicu proglašenja zaštitnicom Zagreba

commons.wikimedia.org

Kao i svake godine, 31. svibnja, Grad Zagreb slavi svoj rođendan, ali i blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba. Ovim povodom mnogi Zagrepčani kreću prema Kamenitim vratima kako bi Bogorodici zapalili svijeću i odali joj svoje najskrivenije želje.

Maja Rajilić
Maja Rajilić

Majka Božja na Kamenitim vratima, jedinstvena je zagrebačka legenda, koja je stoljećima sastavni djelić zagrebačke svakodnevice. U bilo koje doba dana, uvijek se nađe pokoji vjernik koji ženi svih žena, Majci Božjoj, otkriva svoje želje u nadi da će ih uslišati.

Miješaju se različite generacije, od onih najmanjih koji dolaze u pratnji roditelja, do učenika i studenata koji se mole za dobre ocjene i prolazak na fakultetu, pa do onih najstarijih koji dolaze zahvaliti Gospi na svemu što im je pružila u životu.

Maja Rajilić/dalje.com
Maja Rajilić/dalje.com

No povijest Kamenitih vrata seže daleko u prošlost, a njena priča je očaravajuća. Stoga ni ne čudi činjenica kako je svake godine Gornji grad prepun znatiželjnih turista.

Kamenita vrata podignuta su 1226. godine, a ostatak su utvrde kojom je nekada bio opasan stari grad. Veliki požar izbio je 31. svibnja 1731. godine, a neoštećena je ostala samo slika Majke Božje koja je stajala iznad gradskih vrata. U znak zahvalnosti, nakon toga je sagrađena kapelica koja i danas postoji u udubljenju prolaza Kamenitih vrata i čuva sliku Bogorodice. O ovom velikom požaru pripovijedala je u svome romanu i Marija Jurić Zagorka.

Maja Rajilić/dalje.com
Maja Rajilić/dalje.com

“Kopaju građani prah i pepo na garištu. Odjednom krik ljudstva prolama zrakom. Krik čuđenja – strahopoštovanja – zanosa! Iz praha i pepela digoše sliku Majke Božje. Ljudi stoje, drhću, šapat ide od usta do usta”.

Ulaskom na Kamenita vrata možemo čuti divan zvuk tišine, osjetiti mir i blagostanje, te beskrajno gledati u mnoštvo upaljenih svijeća koje su vjernici zapalili u znak zahvale. No osim svijeća, mnogi Gospi zahvaljuju i postavljanjem kamenih ploča s uklesanim riječima.

Maja Rajilić/dalje.com
Maja Rajilić/dalje.com

Kao što možemo vidjeti na fotografijama, Majka Božja uslišala je molitve brojnih vjernika. Moleći se u tišini, mnogi sa ovoga mjesta odlaze obnovljeni nekom jakošću i vjerom u bolje sutra.

Maja Rajilić/dalje.com
Maja Rajilić/dalje.com

Dana 31. svibnja 1991. godine svečano je proslavljena 260. obljetnica svetišta, a zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić proglasio je Majku Božju Kamenitih vrata zaštitnicom Grada.

Maja Rajilić/dalje.com
Maja Rajilić/dalje.com