Hoće li Mrak pojesti Bandića?

Zagrepčani ulaze u izbornu godinu. Političku, a ne kalendarsku. Idućeg svibnja su lokalni izbori i svatko tko u glavnom gradu ima imalo ozbiljnije ambicije, krenuo je barem  s pripremama.
Kako stvari trenutno stoje, aktualni gradonačelnik se dogodine jedino treba bojati Mraka. Iako bi bilo pomalo paradoksalno da Mrak proguta jednog Batmana, šefica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak Taritaš jedina je već dugo u otvorenoj kampanji za detronizaciju Milana Bandića.
Iako joj dobro ide, pitanje je može li izdržati. Jer, u maratonsku utrku ona je krenula sprintom. No, ona će u svojoj stranci biti zvijezda i ako listu koju će nositi povuče u dvoznamenkaste postotke. Gdje su jednom nekada davno i bili. Kako nije jedina koja u zagrebačkom HNS-u aktivno već vodi kampanju ( gradski zastupnik Tomislav Stojak sudara se s Bandićem po lokalnim šumskim putevima i zavodi subotom birače na tematskim kavama u njihovim kvartovima) to postaje i  sve izvjesnija oklada.
No, iako je Anka Mrak Taritaš vrlo popularna političarka koja postaje samo sve popularnija, dojma smo kako Mrak ipak nije ta koja može pobijediti Bandića. Jer, koliko će ona povući HNS naprijed, toliko će nju taj politički brand povući natrag.
HNS te  HSLS i HSS  kao tri glavne političke stranke centra biračima Zagreba nisu ostale u dobrom pamćenju zbog nekih njihovih političkih izdaja koje im pamte unatoč inače
kratkoročnom političkom pamćenju.
Predsjednik HSLS-a toga je dobro svjestan pa se on na izborima  uspješno “skriva” iza nekog nezavisnog trećeg. Pitanje je hoće li mu to uspjeti i sada.
  Na prošlim izborima osvojio je mjesto predsjednika Skupštine zbog grlenog glasa i širokih pleća Vladimira Ferdeljija.
Ovoga puta to planira napraviti sa Sandrom Švaljek. Nakon što podnese ostavku na mjesto predsjednika Skupštine. Što će biti uskoro. Kako bi imao što više vremena da na Bandića krene žestoko opozicijski i sebi i stranci pokuša vratiti barem dio izgubljenog ugleda među Zagrepčanima.
Ali,iako Sandra Švaljek ima od Ferdeljija možda i ljepši glas, nema toliko široka pleća da Kosora iza sebe sakrije.
Prema nekim napisima  on joj je čak postao i cockblock na političkim izlascima.
Švaljek je ambiciozna, odlučna na ove izbore izaći i ona Bandiću može biti opasniji protivnik nego Mrak Taritaš.
I bez milosti će odbaciti Kosora ako procjeni kako joj on više smeta nego koristi na put nazad u fotelju na Trgu Stjepana Radića 1.
I ona je svjesna nepopularnosti tradicionalnih stranaka političkog centra pa je je podršku krenula tražiti među mladim političkim snagama koje taj prostor žele zauzeti.
O tome koliko će takvih ozbiljnih građanskih inicijativa i uglednih imena uspjeti oko sebe okupiti i njena pobjeda na izborima. Bandića može lako pobjediti upravo s njegovim receptom s prošlih izbora u kojem je upravo ona bila glavni začin.
Kandidate HDZ-a i SDP-a namjerno ne spominjemo ovoga puta jer razlozi zašto dvije najjače stranke ni 2017. godine nemaju nikakve šanse protiv Milana Bandića zaslužuju poseban tekst.
Pitanje je koga će podržati izvanskupštinska politička scena i tko će biti njihov Josip Kregar ovoga puta. Sandra Švaljek im nije prihvatljiva ne samo zbog Kosora, nego i zbog toga što je na prošlim izborima bila druga na Bandićevoj listi.
Stranka za Grad, nadolazeće Pametno, Hrid I Most koji se po gradu tek ustrojavaju sigurno će imati svog kandidata. Ako će biti zajednički, imat će najbolje šanse za ući u drugi krug. Ako će kao Živi zid ići svaki sa svojim šefom gradilišta, onda će u takvoj kampanji odličan biti svaki rezultat iznad izbornog praga.
Kojeg je teško zamislit bez Bandića. Osobito što će protiv njega ići dovoljno jakih kandidata koji će pojesti glasove jedni drugima.
Trenutno je gradonačelniku Zagreba u njegovoj utrci za novi tko zna koji mandat najopasniji takmac on sam.  Točnije rečeno, problemi koje bi si mogao izazvati zbog nepromišljenog ponašanja sa zdravljem ili pravosuđem.
Ako iskoristi jedan dan u godini koja ima 366 dana za predah od svakoga i svačega, predsjednik stranke 365 Milan Bandić možda se prisjeti kako nije pametno najavljivati gozbu i vrtiti ražanj dok je zec još u šumi.
Osobito ako je taj zec ministar policije.
Unatoč tim problemima i unatoč tomu što je u politici jedino izvjesno kako je sve neizvjesno, u Zagrebu vijesti kao da stoje.
Kao i na svim izborima u ovom stoljeću, i na ovim zadnjim u drugom desetljeću najsigurnija oklada i dalje je ista.
Barem kako trenutno izgleda startna lista.
Ali, kakva su došla vremena, ne bi više bilo iznenađenje ni da u idućih godinu dana u političko borilište Zagreba uleti i neki komičar koji može sve iznad nabrojane i nadvisiti.