Kosor u oporbu, HDZ u koaliciju s Bandićem

Ostavka Darinka Kosora na mjesto predsjednika Gradske skupštine znači kako će na njeno čelo vjerojatno prvi puta u ovom stoljeću sjesti netko iz HDZ-a.

Najizgledniji i najprirodniji kandidat za to mjesto je Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačkog HDZ-a. No, ne bi bilo veliko iznenađenje i ako to bude Mario Župan kojega je gradonačelnik Velike Gorice neplanirano preskočio na listi za Sabor zahvaljujući preferencijalnim glasovima.

HDZ za svoje glasove od Bandića vjerojatno neće tražiti samo mjesto predsjednika Gradske skupštine. Nego i neka mjesta pročelnika.

Tako bi HDZ-ovci Ivana Ćelića rado vidjeli na mjestu pročelnika za zdravstvo, a sadašnjoj pročelnici Mirni Šitum ( koja je njihova članica iako je na lokalne izbore izašla na Bandićevoj listi) kao utješnu nagradu predviđaju mjesto ravnateljice Vinogradske bolnice.

Kada su novinari pitali Mirnu Šitum o tim glasinama, ona je odgovorila kako je zadovoljna onime što trenutno radi, a kako njena bolnica ( tamo radi kao liječnica)  već ima svog ravnatelja.

To nije sve. Apetiti su veliki, samo je pitanje koliko su pametni. Što više mjesta od Bandića dobiju, sve više su dio njegove vlasti i sve manje ima zatim smisla njihov odvojen nastup na izborima.

Što je dobro za Milana Bandića, a loše za HDZ.

Darinko Kosor, pak, nije imao previše izbora. Svjestan svog lošeg osobnog imidža i lošeg imidža stranke, pokušat će idućih godinu dana zaigrati na slabo pamćenje birača.

I krenuti u žestoki oporbeni rat protiv Milana Bandića. Pitanje je jedino koliko će biti u tome uvjerljiv ako s njim, a i HDZ-om, ostane partner u nacionalnoj koaliciji.

Tako je lako moguće kako će Kosor nakon ostavke najaviti i izlazak iz Domoljubne koalicije. Nije da će time izgubiti neke ministre.

Pa na izbore sa Sandrom Švaljek. Ako ga ona i dalje bude htjela.