Preko 3500 posjetitelja na otvorenom danu Ruđera

Preko 3500 posjetitelja na Institutu Ruđer Bošković (IRB) tragalo je u subotu za odgovorom na pitanje ‘Što sad znanost ima s tim?’ Svoje su odgovore posjetitelji tražili na 14 predavanja te 13 istraživačkih postaja, gdje su uz bok znanstvenicima izvodili zanimljive pokuse u sklopu sedmosatnog programa otvorenog dana Instituta. Osim posjetitelja iz Zagreba na ‘Ruđer’ su danas pohrlili osnovnoškolci iz Čavala, Goričana i Kalnika, srednjoškolci iz Varaždina i Slavonskog Broda, te studenti iz Rijeke.

Na istraživačkim postajama posjetitelji su naučili kako obuzdati vodik i pohraniti ga da nam bude koristan izvor energije, istraživali su nanomaterijale i saznali sve o njihovoj primjeni u medicini i proizvodnji električne energije, neki su postali pravi biohakeri i mijenjali genetski kod DNA ili ispitivali aktivnost proteina te ih modelirali na računalima. Jako zanimljivo je bilo vidjeti i kako izgleda vlas kose povećana sto tisuća puta, a jedna je mama saznala i sastav svog vjenčanog prstena, a sve uz pomoć velikog elektronskog mikroskopa.

Zanimljivi su bili i mikrotubuli u stanici preko kojih su mališani prošetali modelne proteine koje su načinili od čičaka, neki su se sprijateljili s fotonima, neki mjerili gama i alfa aktivnost, a drugi su tragali za kemijskim elementima u okolišu. Saznali su i da klima klima more!

Ruđerovci su se ove godine posebno oduševili prepunim dvoranama na predavanjima za koja se tražilo i mjesto više. Na predavanjima su posjetitelji učili o lego kemiji, timusu, poludjelim stanicama, kemijskim osjetili, ljubavnoj ovisnosti te velikanima poput Ruđer Boškovića i Nikole Tesle.

Sve znalce, velike i male, znanstvenici IRB-a su zahvaljujući prijateljima otvorenih dana prikladno nagradili diplomama i brojnim nagradama. Tako su neki sa sobom ponijeli mini znanstvene setove za pokuse iz kemije te mikroskope iz kojih će kući nastaviti tražiti odgovore na brojna znanstvena pitanja te Bunchems setove čičaka uz pomoć koji će s roditeljima kreirati proteine, molekule vodika, ugljika ili druge zanimljive strukture koje su danas naučili.

Osim toga, posjetitelji su tijekom potrage trebali sakupiti 6 žigova znanja s različitih postaja i predavanja te si time osigurati ulazak u završno izvlačenje za glavnu nagradu, koje je održano u 17 sati!

Nakon sedam sati programa posjetitelji su se uvjerili da znanost ima baš svake veze sa svime ta da je prisutna u svim sferama ljudskog djelovanja. Ovim su događanjem ‘Ruđerovci’ ponovno pokazali kako znanost nije bauk, da je znanje vrijedno i da ga treba znati cijeniti, a nadaju se da su i neke školarce zainteresirali da jesnog dana postanu znanstvenici! Više u priopćenju u privitku!

‘Ruđerovci’ se zahvaljuju svim posjetiteljima, a posebno mama i tatama te nastavnicima i profesorima koji su odlučili dovesti djecu i mlade te tako uložiti u njihovo, ali svoje znanje!
(PR)