Gradska skupština opet ima tajnu sjednicu zbog Holdinga

Gradska skupština održat će sutra sjednicu s koje će javnost biti isključena kako bi izglasali, kako neslužbeno doznajemo, konačnu odluku o reprogramiranju kredita Zagrebačkog holdinga.

Ovo je tek drugi puta u povijesti da je sjednica Gradske skupštine zatvorena za javnost, a i prva takva je bila ove godine i to zbog istog pitanja. tajna sjednica

Naime, Uprava Holdinga mora reprogramirati obveze nastale po izdavanju obveznica na Londonskoj burzi. Iduće godine im dospijeva na naplatu 300 milijuna eura i ako bi to morali platiti odjednom, Holding bi se našao u velikim poslovnim problemima.

Kako je Uprava Holdinga na prošloj tajnoj sjednici Skupštine od gradskih zastupnika tražila i dobila okvire za pregovore s poslovnim bankama, logično je pretpostaviti kako će se sutra na dnevnom redu naći konačan zaključak prijedloga reprograma.

No, kako svi gradski zastupnici i službenici potpisuju izjave o čuvanju poslovne tajne, nemoguće je dobiti bilo kakvu službenu potvrdu ovih informacija.

No, jedna stvar je sigurna. Za reprogram kredita Grad i Holding, ako im Skupština to sutra i odobri, moraju dobiti i suglasnost Vlade. Jer, lokalne samouprave se ne smiju zaduživati u tolikom iznosu bez odobrenja države.

Iako se u ovom slučaju zadužuje trgovačko društvo u vlasništvu Grada za što inače ne treba suglasnost Vlade, Zagreb će biti jamac. I za to jamstvo je potrebna suglasnost.

Takvu suglasnost Gradu i Holdingu može dati samo Vlada, a ne pojedini ministar. Pravo je pitanje hoćemo li sutra uopće imati ikakvu Vladu, a bez te suglasnosti, Holding ne može krenuti u proces reprogramiranja.

Kriza Vlade i vlasti nije negativno utjecala samo na kreditni rejting države. Ako Holding ne dobije na vrijeme suglasnost za zaduživanje, Zagreb će se naći u teškim problemima.

Doduše, Holding bi se mogao teoretski zadužiti i bez jamstva Grada ( jer ne traži se suglasnost Vlade za zaduživanje Holdinga nego za to da Grad bude jamac), ali bi mu kamata bila vjerojatno nešto skuplja. No, kada je glavnica 300 milijuna eura onda je svaki promil u iznosu kamate itekako bitan.

-Ništa ne brinite. Mi smo suglasnost Vlade već dobili – uvjeravali su nas pak danas iz Holdinga.