Ivana Žigić: Svatko može ponuditi nešto turistima i pri tome zaraditi

U sklopu rubrike Jutarnji chat, na društvenim mrežama razgovarali smo s zagrebačkom poduzetnicom Ivanom Žigić, koja preko svoje turističke agencije Town Sight spaja turiste s uslugama koje možda nudite baš vi. U razgovoru saznajte kako to radi i još puno zanimljivih stvari.

Dobro jutro. Kako ste? Je li jutro radno ili se odmarate?

Dobro jutro, radno je kao i svako jutro.

Tako to valjda ide kad ste svoj šef. Pa kako točno izgleda jedan radni dan u turističkoj agenciji?

Radni dan započinje s provjerom mailova uz kavicu i nadopunom to-do liste. Zatim se provjeri platforma www.townsight.com na nove korisnike s kojima se dalje kontaktira i onda se nastavi odrađivati korak po korak sve s liste.

A po čemu je vaš poslovni model toliko usmjeren na korisnike? Kako točno funkcionira?

Sam model je, kao i svaka turistička agencija, usmjeren na korisnika, ali je razlika da na našoj stranici ima direktan pristup ponuđaču usluge. Dakle, gotovo svatko može otvoriti profil na stranici i nuditi uslugu.

Možete li to malo pobliže objasniti? Imate li nekakav primjer?

Konkretno, mi smo naše ponuđače podijelili na 3 kategorije, to su turističke agencije, licencirani vodici i lokalno stanovništvo koji se svi zovu “travel buddy”. Na stranici svatko od njih može otvoriti profil i ponuditi svoju uslugu. Tako turističke agencije mogu nuditi svoje izlete, vodiči svoje razglede, a lokalno stanovništvo može stavljati svoje ponude. 

Lokalno stanovništvo može biti npr. vlasnik restorana koji će podučiti strance kuhanju autohtonog jela ili pak aromaterapeut koji će pokazati strancu da izradi svoju kremu ili možda tattoo majstor koji će podučiti strance svome poslu kroz prezentaciju.

Mogućnosti i ideja stvarno ima bezbroj pa tehnički svatko može ponuditi nešto kako bi goste upoznao sa svojim radom i pri tome zaradio. Registracija na portal je besplatna, a mi proviziju uzimamo tek nakon uspješne rezervacije.

A kako točno se naplaćuje lokalno stanovništvo koje nudi neku uslugu?

Cijeli postupak je jednostavan. Gost nađe turu koja mu odgovara, rezervira ju i uplati nama cijeli iznos koji mi umanjimo za našu proviziju i proslijedimo vlasniku.

Aha, vi ste zapravo turistička agencija i posrednik između turista i usluge. Recite mi, da li je ovakva praksa česta u turističkoj ponudi?

Koliko sam upoznata, na našem tržištu je ovo relativno nov koncept, ali vani itekako funkcionira.

Mislite li možda iskoristiti EURO 2016 u turističkoj ponudi Zagreba?

Nogometna prvenstva i olimpijade su strah i trepet svih incoming agencija, pogotovo ako, kao ove godine padnu u istu sezonu. Unatoč tome, mislim da se neće previse odraziti na turističku sezonu u RH pa tako i u Zagrebu, gdje svakako mislim nuditi svoje usluge.

Za kraj, kakvi su planovi za ostatak dana?

Ostatak dana nastaviti s listom obaveza i poći na nekoliko sastanaka. Uglavnom, uobičajeni radni dan.

Hvala na razgovoru i sretno u poslu.