Lucija Pintarić: Odlazak u Austriju bila je najbolja odluka za moju budućnost

Sve više Zagrepčana i ostalih građana Hrvatske odlučuje se obrazovanje i karijeru potražiti u zemljama zapada. Stoga je sugovornik u našoj dnevnoj rubrici Jutarnji chat Lucija Pintarić, Zagrepčanka koja je na studij otišla u Austriju.

Dobar dan. Kako ste? Je li jutro bilo radno ili smo uhvatili ležeran dan?

Dobar dan. Evo odlično sam, dan je bio poprilično ispunjen, budući da sam imala usmeni iz kemije. Hvala na pitanju

A recite nam gdje i što studirate?

Studiram Medicinsku i farmaceutsku biotehnologiju na University of Applied Sciences Krems u Austriji.

Obzirom da se sve više mladih Zagrepčana, ali i drugih hrvatskih građana odlučuje obrazovanje i karijeru potražiti u inozemstvu, recite nam kako ste vi došli do te odluke?

Iako sam od malih nogu sanjala o studiranju u inozemstvu, to nije bio glavni faktor pri mojoj odluci. Naime, hrvatski fakulteti su veoma loše opremljeni i veoma se teško zaposliti nakon studiranja. Također, velik utjecaj imali su dojmovi prijatelja koji su već išli na fakultete u Zagrebu.

Profesori znaju biti vrlo nepravedni, osobito pri usmenim ispitivanijim, a meni je u interesu dobiti što bolje znanje, a da me pritom zasluženo i ocijene. Voljela bih također spomenuti sistem u Austriji , bolje rečeno, na FH fakultetima koji mi se osobito dojmio. Naime u 5. semestru imamo priliku otići bilo gdje u svijetu i raditi u istraživačkom laboratoriju gdje ćemo kroz 22 tjedna steći veoma bitno radno iskustvo.

Koliko je zapravo jednostavno ili komplicirano upisati fakultet u Austriji. Sigurno mnoge vaše vršnjake zanima koji su preduvjeti za to?

Na ovo pitanje je teško odgovoriti jer svaki fakultet ima svoje uvjete. Na svakom fakultetu imate ”admission interview” i neki oblik ispitivanja. Na svom fakultetu morala sam napraviti prezentaciju na odabranu temu i usmeno se ispitivalo u grupama.

Neki fakulteti umjesto usmenog imaju pismeni. Kada bi se to usporedilo s upisivanjem na hrvatske fakultete, rekla bih da je stvarno puno lakše upisati studij u inozemstvu. To je veoma dobro. U Hrvatskoj rijetko tko studira ono što zapravo želi zbog velikog broja prijavljenih.

Jeste li zadovoljno vašom odlukom da odete u Austriju i mislite li se nakon studija vraćati u Hrvatsku?

Moram priznati da je odlazak u Austriju bila jedna od najboljih odluka koju sam donijela za svoju budućnost. Iako ima dosta negativnih strana na koje se u početku teško priviknuti što se tiče stila života, svima bih i dalje preporučila odlazak u inozemstvo.

Što se tiče vraćanja u Hrvatsku, mislim da to neće biti moguće zbog veoma loših uvjeta i loših plaća u mojoj struci. Život u inozemstvu mi može pružiti puno više u smislu boljeg životnog standarda.

Za kraj, recite nam mislite li danas gledati utakmicu Hrvatska- Češka? Ako da, planirate li kućnu atmosferu ili imate možda neki omiljeni kafić?

Naravno da planiram gledati utakmicu. Mislim ju gledati u studentskom domu s još desetak prijatelja.

Odlično, hvala na razgovoru i sretno s ispitima.

Hvala vama na vremenu.