Obveznice s tolikim kamatama moraju se ponuditi građanima! Sve drugo je pljačka

Građani Zagreba koji imaju štednju u bankama od tih banaka za svoj novac ne dobiju ni tri posto godišnje kamata.

A sada bi ti isti građani tim istim bankama trebali isplaćivati 5.35 posto kamata na “štednju” koju će banke povjeriti njima.

Tako su danas u ime tih građana odlučili njihovi predstavnici u Gradskoj skupštini. I još su pritom potpisali izjavu kako o tome neće pričati u javnosti. Ne samo vlast, nego i oporba. Ne samo neki, nego skoro svi. (HNS-ov zastupnik Tomislav Stojak nije želio potpisati)

I nitko, baš nitko, od predstavnika građana u Skupštini grada Zagreba nije zatražio od gradonačelnika ili Uprave Holdinga da obveznice s toliko visokim kamatama ponudi prvo na kupnju svojim građanima?

Kamate na obveznice koje će Holding ponuditi bankama, mirovinskim i investicijskim fondovima mokri su san svakog štediše.

No, građanima obveznice uopće neće biti ponuđene da ih direktno kupe. Zašto? Zar gradski zastupnici, gradonačelnik Milan Bandić i Uprava Holdinga doista smatraju da u Zagrebu ne postoji nijedan čovjek koji ne bi volio da mu je kamata na njegov oročen novac preko pet posto godišnje?

U vrijeme kada su kamate na svjetskom financijskom tržištu rekordno niske, Holding i Zagreb ugovaraju rekordno visoke kamate.

Treba li podsjetiti kako je ministar financija Zdravko Marić nedavno odbio zadužiti državu s tolikim kamatama? Objašnjenje je bilo da su previsoke jer nas financijsko tržište kažnjava zbog trenutne krize vlasti u državi pa je bolje pričekati dok se kriza ne razriješi pa tek onda uzeti kredit sa znatno manjim kamatama.

U Zagrebu krize vlasti nema. Financijska slika Zagreba i Holdinga puno je bolja od države i državnih poduzeća. Rizik da grad Zagreb bankrotira manji je od rizika da bankrotira bilo koja banka koja posluje u Hrvatskoj.

Kada je Slavko Linić razmišljao o izdavanju državnih obveznica, odustao je uz objašnjenje kako je za to potrebno i visoko povjerenje građana u stabilnost države.

Zagreb je ostao stabilan i kada je gradonačelnik bio u zatvoru. Čak je i Holdingu u to vrijeme kreditni rejting nešto poboljšan.

Dakle, građani Zagreba imaju i više nego dovoljno razloga da vjeruju u jamstvo Grada Zagreba za izdane obveznice. I mi smo uvjereni kako bi bilo velikog interesa među građanima ovog grada da kupe i obveznice svoga grada.

Tko ne bi volio dobivati 5.37 posto kamata ako je već među rijetkim sretnicima u ovoj državi i gradu pa nekakvu ušteđevinu i ima?

Zašto bi ijedan građanin grada Zagreba svoj novac dao banci za kamatu od 2 posto kada će taj isti novac ta ista banka dalje proslijediti njegovom gradu za kamatu od 5,37 posto?

Nije li to najobičnija pljačka građana ovog grada u korist banaka? I kakva je uloga u toj pljački našeg gradonačelnika i naših zastupnika?

Zašto obveznice s tolikim kamatama ne nudite građanima?

Dalje.com će se prije ugasiti nego ovu pljačku prešutjeti. I od danas ne prestajemo galamiti.