Sandra Švaljek napustila tajnu sjednicu prije glasanja

Gradski zastupnici su većinom glasova prihvatili prijedlog Uprave Zagrebačkog holdinga za reprogram dugovanja nastalog izdavanjem obveznica na Londonskoj burzi prije devet godina. Dugovanje od 300 milijuna eura dolazi na naplatu iduće godine.

Kako neslužbeno doznajemo, jer je sjednica Gradske skupštine bila zatvorena za javnost, aranžeri reprograma obveznica bit će PBZ i Zagrebačka banka, a gornja visina kamate može biti 5.37 posto. Izdat će se nove obveznice, ali ovoga puta na domaćem tržištu.

Iako se razmišljalo i o dizanju kredita kod domaćih poslovnih banaka kako bi se reprogramirao taj dug, naposljetku je ipak odlučeno da se ide na izdavanje novih obveznica.

Kao glavna prednost tog modela istaknuta je mogućnost sudjelovanja većeg broja investitora ( uz banke i dobrovoljni obvezni mirovinski fondovi, investicijski fondovi).

Za to zaduživanje Grad Zagreb bit će jamac za što će morati tražiti i konačnu suglasnost Vlade Republike Hrvatske.

Za plan reprograma obveznica nisu glasali zastupnici SDP-a i HNS-a. Nezavisna zastupnica Sandra Švaljek sjednicu je, neslužbeno doznajemo, napustila prije glasanja za vrijeme izlaganja gradonačelnika Milana Bandića.