Birant Altinel: Zagreb i Hrvatska su sigurna mjesta, a u Turskoj je uvijek neki osjećaj nesigurnosti

U tijeku su Europske sveučilišne igre te smo stoga u sklopu rubrike Jutarnji chat na društvenim mrežama razgovarali s 25-godišnjim Birantom Altinelom, volonterom Igara koji je u Zagreb stigao iz Turske. U nastakvu pročitajte koje su glavne razlike između Zagreba i Ankare, ali i mnoge druge zanimljivosti.

Dobro jutro. Kako si?

Dobro jutro, dobro sam, a ti?

A tipično radno jutro. To je valjda svugdje isto. Nego, kako to da si došao u Zagreb? Kako si odlučio da dođeš volontirati na Europske sveučilišne igre(ESI 2016)?

Uvijek sam volio volontiranje i već sam nekoliko puta volontirao na sličnim događajima. Jedan bliski prijatelj mi je rekao za ESI. Svidjelo mi se, zvučalo je zanimljivo pa sam se prijavio.

Pa koliko je volontera iz Turske na Igrama? Inače, iz kojeg dijela Turske točno dolaziš?

Koliko mi je poznato, ja sam jedini volonter iz Turske. Nisam upoznao ni čuo za još nekoga. Moj rodni grad se zove Bursa, ali studirao sam u Ankari i živio jedno vrijeme u Istanbulu.

Što bi rekao da su najveće razlike između Turske i Hrvatske. Ili, ako ti je lakše, najveće razlike između metropola Ankare i Zagreba?

Mislim da je najveća razlika između Hrvata i Turaka to što vi živite puno opuštenije. Razlog tomu je što je Hrvatska stvarno sigurna zemlja, dok je u Turskoj uvijek nekakav osjećaj nesigurnosti, što se na kraju odražava na odluke koje donosimo za budućnost.

Neću ti uzeti puno vremena na ovu temu, no kad si već spomenuo nesigurnost, misliš li pri tome na državni udar koji se odigrao u Turskoj prije 3, 4 dana? Kako si ti saznao što se događa u tvojoj domovini i kako si reagirao?

Puno toga se dogodilo u zadnjih nekoliko godina pa se nesigurnost uvukla u srce ljudi, a državni udar bio je samo zadnji slučaj. Ne bi ni znao što se događa da mi prijatelji nisu javili preko poruka u kojima je pisalo da je voska preuzela vlast. Jedno vrijeme sam bio stvarno šokiran i nisam mogao misliti na ništa drugo. Ne bi nikada htio da živim u državi kojom upravlja vojska. Laknulo mi je kad sam čuo da ustanak nije uspio, no bilo mi je žao brojnih žrtvi. Sad već mogu pričati o tome, ali mi je žao da je do toga uopće došlo.

Što misliš zašto je do ove tragedije uopće došlo?

Mnogi u Turskoj mrze trenutnu vlast, a ovo je samo zadnja posljedica oštre i uvredljive politike vladajućih.

Nakon tako komplicirane teme, možda je bolje da prijeđemo na nešto ležernije. Ima li nešto što ti se posebno sviđa kod Hrvatske ili Zagreba? Možda djevojke?

Sviđa mi se što je Zagreb organiziran grad, nije kompletno zagađen prometom pa ima puno parkova i drugih mjesta za uživanje. Ljudi su topli i pristojni, što i nije slučaj u mnogim europskim zemljama. Naravno, djevojke su stvarno prekrasne.

Pa jesi li imao sreće s nekom Hrvaticom?

Mislim da bi radije preskočio tu temu.

Znači, nekad je ipak bolje mudro šutjeti. I za kraj, kakvi su ti planovi za ostatak dana?

Danas sam zadužen za jedan od terena za badminton, a nakon toga vjerojatno idem na večernje druženje s prijateljima.

Hvala ti puno na vremenu koje si izdvojio za naš razgovor. Želim ti sreću i ugodan ostatak boravka u Zagrebu.

Hvala tebi, bilo mi je zadovoljstvo.