Stojak tražio Bandića da odgovori kad će tržnica Špansko dobiti krov

Gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak je na današnjoj konferenciji za medije iznio kratku kronologiju dosadašnjih aktivnosti koje je poduzimao po pitanju natkrivanja tržnice Špansko te zatražio od gradonačelnika odgovor na pitanje u kojem se roku planira konačno napraviti krov nad ovom tržnicom.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

31.8.2015. – upućujem zastupničko pitanje gradonačelniku Grada Zagreba g. Milanu Bandiću, koje glasi:

U nekoliko navrata posljednjih godina iz Zagrebačkog holdinga i odgovarajućih gradskih ureda javno su objavljene najave da će se u vrlo skoro vrijeme izvesti natkrivanje tržnice Špansko, te su već i neke predradnje napravljene kako bi se prišlo izvođenju radova. Kako je od tih prvih najava već prošlo dosta vremena, a posao nije niti započeo, molim odgovor u kojoj je fazi realizacija plana natkrivanja tržnice Špansko?”

08.9.2015. – putem gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića, upućen mi je odgovor od strane Zagrebačkog holdinga, koji glasi:

Nastavno na upit gradskog zastupnika Tomislava Stojaka, vezan uz natkrivanje tržnice Špansko, zazražili smo dodatna očitovanja podružnice Tržnice Zagreb. Iz zaprimljenog očitovanja navedeno je kako je izrada nadstrešnice, kojom bi se prekrila ploha na tržnici Špansko, bila dio Plana investicija za 2008. godinu. U razdoblju do 2011. godine napravljene su pripremne radnje vezane uz izradu projektne dokumentacije. Procijenjena vrijednost investicije iznosila je ukupno 3.000.000,00 kuna. Tržnice Zagreb su od spomenute investicije odustale 2011. godine prilikom izrade Plana investicija za 2012. godinu zbog financijskih nemogućnosti realizacije.”

Također je dostavljen i odgovor Vijeća gradske četvrti Stenjevec koji glasi:

Natkrivanje tržnice Špansko investicija je koja nadilazi sredstva malih komunalnih akcija koja Vijeće gradske četvrti Stenjevec ima na raspolaganju, te bi ta investicija trebala biti financiranja iz drugih sredstava u Gradu Zagrebu. Za stanovnike s područja cijele gradske četvrti ova bi investicija bila izuzetno značajna te ju je Vijeće gradske četvrti u nekoliko navrata iniciralo.”

18.9.2015. – upućujem dodatno pitanje gradonačelniku Grada Zagreba g. Milanu Bandiću, koje glasi:

Nastavno na moje zastupničko pitanje od 31.8.2015. godine u vezi natkrivanja tržnice Špansko, na koje sam 08.9.2015. godine dobio odgovor u kojem me izvješćujete da su za izradu nadstrešnice na tržnici Špansko tijekom 2011. godine napravljene pripremne radnje vezane uz izradu projektne dokumentacije, ali da su zbog procijenjene vrijednosti investicije u iznosu od 3 milijuna kuna i zbog financijskih nemogućnosti realizacije, Tržnice Zagreb odustale od spomenute investicije 2011. godine, molim Vas da mi dostavite odgovor koliko su koštale pripremne radnje vezane uz izradu projektne dokumentacije i što su sve uključivale, te da li su to jedini troškovi vezani uz tu nerealiziranu investiciju?”

06.10.2015. – putem gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića, dostavljen mi je odgovor Zagrebačkog holdinga, koji glasi:

Nastavno na upit gradskog zastupnika Tomislava Stojaka, vezan uz natkrivanje tržnice Špansko, zatražili smo dodatna očitovanja podružnice Tržnice Zagreb. Iz zaprimljenog očitovanja navedeno je kako je izrada nadstrešnice, kojom bi se prekrila ploha na tržnici Špansko, bila dio Plana investicija za 2008. godinu. Pripremne radnje podrazumijevale su izradu projektne dokumentacije te plaćanje vodnog i komunalnog doprinosa, napravljene u razdoblju do 2011. godine u iznosu od 486.221,71 kn. To su jedini dosadašnji troškovi vezani uz tu nerealiziranu investiciju. Procijenjena vrijednost investicije iznosi 3.000.000,00 kn, što ukazuje da je potrebno još oko 2.500.000,00 kn za građevinske radove, prostornu čeličnu konstrukciju, pokrov i elektro-radove. Tržnice Zagreb su od spomenute investicije odustale zbog nedostatka financijskih sredstava.”

21.7.2016. – 43. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba – gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić najavio skoro rješenje natkrivanja tržnice Špansko

Moje pitanje je vrlo jednostavno: Kada? U kojem roku?

GČ Stenjevec – broj stanovnika 51.390

Tržnica Špansko – velika kvartovska tržnica kojoj gravitiraju i sugrađani iz velikog dijela gradskih četvrti Črnomerec, Podsused-Vrapče, Trešnjevke sjever i Trešnjevke jug (više od 100.000 stanovnika!).

Zaslužuju li zakupci i prodavači, kao i sugrađani, iste uvjete na svom placu kao što imaju naši sugrađani u Gajnicama, Prečkom, Jarunu, Utrinama, Dubravi, …?

Tržnica Špansko, nakon svih silnih godina i obećanja, zaslužuje “krov nad glavom”!