Park Stara Trešnjevka sad krasi bista prvog čovjeka u svemiru

zagreb.hr

Spomenik ruskom astronautu Juriju Gagarinu – prvom čovjeku u svemiru otkrili su u Parku Stara Trešnjevka gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Anvar Azimov, u društvu predstavnika ruske nacionalne manjine i visokih uzvanika.

Zagrebački gradonačelnik izrazio je zadovoljstvo što je, nakon biste Puškinu, postavljene u lipnju na Bundeku, danas otkrivena i bista Gagarinu. Istaknuvši odličnu suradnju Ruske Federacije – Moskve i Sankt Peterburga te Zagreba, koja se posebice očituje na području kulture, gradonačelnik je podsjetio kako je Zagreb u protekla dva dana bio domaćin umjetnicima iz Sankt Peterburga, u okviru čega je otvorena izložba fotografija u Klovićevim dvorima te održano gostovanje ruskih baletnih zvijezda u HNK. Zagreb i Sankt Peterburg će za dvije godine obilježiti čak 50 godina prijateljstva, a Zagreb i Moskva – 15 godina.

Zagreb.hr
Zagreb.hr

Sretan sam da je prvi čovjek u svemiru – velikan istraživanja svemira, došao i u Zagreb, rekao je veleposlanik Azimov naglasivši da je bista postavljena zahvaljujući naporima Grada Zagreba i gradonačelnika Bandića. Ova bista simbol je čvrstog prijateljstva između Rusije i Hrvatske, a Gagarin je sad i vaš, hrvatski!, zaključio je veleposlanik. Zahvalivši svima uključenima u projekt, posebice gradonačelniku Bandiću, prisutne je pozdravila i predsjednica Koordinacijskog savjeta ruskih sunarodnjaka Republike Hrvatske Elena Pilićeva Ćorko.