40 godina “KSET”-a uz “Šomazgune”

“KSET” u 2016. godini slavi veliki 40. rođendan s mnogim eminentnim izvođačima hrvatske i regionalne glazbene scene, a impresivnom popisu rođendanskih izvođača pridružuju se i legendarni “Šomazguni”, koji će u Klubu nastupiti u četvrtak, 8. prosinca.

“Šomazguni” su najsvježiji izdanak jedne od kreativnih priča Žana Jakopača koja je započela još 1999. bendom “Šo! Mazgoon”, a nešto se kasnije nastavila malo drugačijim, ali jednako dobrim “Mazgunima” i nedavnim “Šogunima” koji su se sada prometnuli u “Šomazgune”. Osim Žana (autor, gitara, glas, vicevi) sviraju još i Jelena Galić (bas, glas, kontrabas), Ante Prgin Surka (bubnjevi), Nino Orepić (udaraljke), Vedran Perkov (truba, usna harmonika). Uz ovu iznimnu postavu “Šomazguna” očekuju vas i brojni gosti.

Žan Jakopač, po struci akademski kipar, veliko je ime hrvatske glazbene scene, eksponiran – možda i nedovoljno – kroz razne projekte u kojima je sudjelovao kao autor i/ili izvođač gitarist, basist i pjevač (“Šo!Mazgoon”/”Mazguni”/”Šoguni”/”Šomazguni”, “Naturalna Mistika”, “Rundek bend”, “Pozdrav Azri”, “Ziuzao”, “Gramofon”…). Vjerojatno su mu najpoznatije pjesme „Na Palagružu“, „Otoče“ i „Ganja“, a za sobom u svojoj upečatljivoj glazbenoj karijeri broji pet autorskih albuma.

Jelena Galić, imotska je glazbenica zagrebačke adrese. Svira kontrabas, bas gitaru, mandolinu i klavir, pjeva i komponira svoju glazbu. Nakon glazbene škole za klavir u Splitu završava i akademiju, a u Zagrebu i privatni studij glazbene produkcije. Aktivno svira u sastavima “Repassage”, “Kaira Kela”, “Kuban Service”, “Stryela & Manyne” i “Šomazguni”.

Ante Prgin (aka “Surka Beatbox”) multiinstumentalist je, bubnjar, udaraljkaš, pjevač, producent i glazbeni inovator. Surađivao je i surađuje s mnogim glazbenicima s hrvatske glazbene scene. Projektom “Surka Beatbox” spaja mnoga svoja zvanja i znanja u jedno – savršen miks funky, reggae, dub, dubstep, drum&bass, afrobeat, house i techno zvukova. Njegov “beatbox” performans na tragu je najboljih svjetskih glazbenih inovatora poput “Beardymana”, “Dub FX”-a i Reggie Wattsa. Surki kao umjetniku vrijeme tek dolazi, a u “Šomazgunima” gledat ćete ga (ne samo) u ulozi bubnjara.

Nino Orepić, magistar je biologije – ekolog. Živi uglavnom od prijevoda, a bavi se i glazbom, zabavom, sociobiologijom, psihologijom komunikacije. Nakon nekoliko pionirskih bendova i više godina ratno/poratne pauze ponovo počinje svirati uz vatru, u noćima provedenima u šumama Medvednice. Bio je vrlo aktivan u obnovi reggae/dub scene u Hrvatskoj i susjedstvu, putujući kao udaraljkaška potpora mnogim dj‑ima. Nakon 2010. sudjeluje u projektima koje, jedne za drugim, doživljava kao vrhunce svojih glazbenih iskustava – afroudaraljkaški bend “Kenkedenke”, Leinerova “Naturalna mistika”, “Mimika Mak Murtić Ensemble”, “Šoguni” i “Šomazguni”.

Vedran Perkov bavi se slikarstvom i glazbom. Svira usnu harmoniku i trubu i član je puhačkog orkestra u svojem Primoštenu. Otkako živi i svira u Zagrebu surađivao je s mnogim bendovima kojima intuitivnim glazbenim izrazom na svojem primarnom instrumentu usnoj harmonici donosi specifičan blues zvuk. Među tim bendovima su i “Moonshine, Blue & lowdovn” i “Šomazguni”.

“KSET” vas poziva vas da zaboravite na kalupe i ladice te dođete vidjeti što će “Šomazguni” 8. prosinca pokloniti KSET-u za 40. rođendan. Svakako će se potruditi nauživati i zabaviti svirkom, a to najtoplije žele i svima nama.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 30 kuna moguće je kupiti u “KSET”-u. Cijena ulaznica na dan koncerta iznosit će 40 kuna.

Sa sobom je potrebno imati člansku iskaznicu “KSET”-a. Zelenu iskaznicu nabavite na ulazu (5 kn) ili preko dana na šanku KSET-a (0 kn).