Beljak suspendirao Matića – još jednog protukandidata na izborima

Čelnik zagrebačkog HSS-a Nenad Matić suspendiran je, i to samo nekoliko sati nakon što je najavio svoju kandidaturu za predsjednika stranke na unutarstranačkim izborima 14. siječnja iduće godine. Iako je aktualni predsjednik stranke Krešo Beljak postupio u skladu sa svojim ovlastima kad ga je suspendirao, Matić ga optužuje da u maniri Mao Zedonga radi sve kako na izborima ne bi imao protukandidata.

Crni oblaci nadvili su se nad zagrebački HSS. Izgleda, samo zato što se njegov čelni čovjek usudio suprotstaviti aktualnom predsjedniku stranke Kreši Beljaku na skorašnjim izborima. Brzopotezno je Beljak našao “grijehe” u Matićevom radu – i na temelju njih ga suspendirao.

– Nenad Matić u zadnjih nekoliko mjeseci opetovano ne poštuje odluke viših tijela Stranke te kao predsjednik GO HSS-a Grada Zagreba namjerno i smišljeno širi dezinformacije i neistine među svojim članstvom te time šteti ugledu Stranke i stranačkih dužnosnika. Isto tako, namjerno i smišljeno širi dezinformacije među članovima drugih organizacija po Hrvatskoj te tako navodi članove s kojima je u kontaktu na pogrešne zaključke koji isto tako štete HSS-u u cjelini.

Nenad Matić je nekoliko puta preko medija plasirao netočne i štetne informacije. U zadnjih nekoliko mjeseci njegova je aktivnost na društvenim mrežama isključivo usmjerena prema nanošenju štete i rušenju ugleda legalno izabranih dužnosnika HSS-a te je istu aktivnost provodio nakon što je više puta usmeno upozoren da to ne čini.

Nadalje, iako mu je to obveza sukladno Odluci Glavnog odbora HSS-a o plaćanju dužnosničke članarine, utvrđeno je da Nenad Matić mjesecima ne poštuje tu odluku. Od ožujka do studenog 2016. godine ostvarivao je visoku naknadu u Skupštini i drugim tijelima Grada Zagreba, a da pritom nije podmirivao dužnosničku članarinu, što podliježe stegovnoj odgovornosti – stoji, između ostaloga, u Odluci o privremenoj suspenziji Nenada Matića iz članstva HSS-a, a koju potpisuje Krešo Beljak.

‘Suspenzija je čista želja Beljaka da sačuva mjesto predsjednika’

Nenad Matić kaže kako se radi o besmislicama i lažima. Tvrdi da je dužnosničku naknadu platio, a da je na društvenim mrežama slabo aktivan. Beljakov cilj, dodaje, bio je udaljiti ga iz utrke za predsjednika stranke, u čemu je i uspio.

– Jučer sam u 11 sati poslao priopćenje medijima da ću danas u 10.30 sati imati konferenciju za medije kao kandidat za predsjednika HSS-a. Nakon toga, oko 16.20 sati, dobio sam mail da sam suspendiran. Suspenzija je čista želja Kreše Beljaka da sačuva mjesto predsjednika stranke i on je u tome spreman riješiti se sve konkurencije – tvrdi Matić.

Krešo Beljak, podsjetimo, već je ranije suspendirao brojne istaknute članove te stranke, među njima i europarlamentarku Marijanu Petir.

– Krešo Beljak odgodio je Skupštinu koja se trebala održati 22. listopada, na kojoj smo on i ja trebali biti kandidati za predsjednika. Odgodio ju je uz obrazloženje da to radi kako bi se ranije suspendiranim članovima stranke (Marijani Petir, Darku Korenu i drugima) riješili statusi te kako bi se i oni mogli kandidirati. Na žalost, oni do dana današnjeg nisu ni saslušani. Već su tri mjeseca prošla otkako su suspendirani, a da njihovi slučajevi o suspenzijama ne da nisu riješeni nego se nisu pomaknuli s mrtve točke – rekao je Matić.

‘Tko god se i pomisli kandidirati, vjerojatno će završiti kao i mi’

Smanjio je Beljak i broj delegata zagrebačke HSS-ove organizacije, i to tako da je sve njene članove koji se nisu javili na telefon – izbrisao iz članstva. Zagrebačka organizacija tako je s 2350 članova pala na njih svega 1000, odnosno na 20 izbornih delegata – prije “čistke” bilo ih je 46.

– Beljak nam je nedavno dao ponudu koju, nadao se, “nećemo moći odbiti” – rekao je da će zagrebačku organizaciju pustiti na miru ukoliko se nitko iz nje ne kandidira na izborima. Ja sam ipak najavio kandidaturu, i kako je završilo – suspenzijom. Počeo je kandidacijski postupak i svi mi koji smo se mislili kandidirati, suspendirani smo – i Marijana Petir i Darko Koren i ja. Ljudi se boje. Tko god se i pomisli kandidirati, vjerojatno će završiti kao i mi. Nadam se samo da će u HSS-u biti dovoljno hrabrih koji će reći – nećeš razbojniče, kategoričan je Matić.