Martina Bienenfeld: Broj dolazaka i noćenja turista u stalnom je porastu

Razgovarali smo s Martinom Bienenfeld, direktoricom Turističke zajednice grada Zagreba koja stoji iza najljepšeg europskog Adventa, “zagrebačke Ultre” i sve većeg broja turista na našim ulicama.

Koja su očekivanja od ovogodišnjeg Adventa?

Advent u Zagrebu najvažnije je turističko događanje u našem gradu, a u zadnje dvije godine bilježi porast posjetitelja od gotovo 50 posto. Naime, prema podacima TZGZ u 2013. godini zabilježeno je 45.393 dolazaka i 82.284 noćenja, dok je prošle godine u prosincu ostvareno 70.550 dolazaka i 123.734 noćenja. U kreiranju ukupnog turističkog proizvoda grada Zagreba, gradski uredi Grada Zagreba veoma su zaslužni za podršku oko realizacije pojedinih programa, a Advent u Zagrebu najbolji je primjer sinergije Grada, kulturnih institucija, Turističke zajednice i turističke industrije. Ove godine očekujemo nastavak pozitivnog trenda, a raduje nas što smo ove godine već 1. prosinca zabilježili milijunti dolazak, što je čak 21 dan ranije, nego prošle godine.

Što govore brojke?

U prvih 10 dana održavanja Adventa u Zagrebu, u odnosu na prvih 10 dana održavanja prošlogodišnjeg Adventa, bilježimo broj dolazaka veći za 36 posto (28.570), a broj noćenja za 54 posto (58.563). U navedenom razdoblju ostvarenih dolazaka domaćih turista je bilo 9.700 (rast 28 posto) te stranih 18.870 (rast 41 posto). Od ukupno ostvarenih noćenja domaći turisti su ostvarili 15.756 (rast 22 posto), a strani 42.807 (rast 71 posto). Prosječan broj dana boravka iznosio je 2,04 dana.

Što nam možete reći o novostima ovogodišnjeg Adventa, kakve su reakcije posjetitelja?

Kao pobjednici prošlogodišnjeg natjecanja European Best Christmas Destination, ove godine imamo priliku braniti titulu od 2. do 12. prosinca. Uz podršku Grada Zagreba, TZGZ je s partnerima pripremila nove programe za brojne posjetitelje i građane, a posebno izdvajamo Advent na Gornjem gradu koji uključuje: Dvorišta – adventsko izdanje, Advent na Vranicanijevoj livadi, Advent u Galeriji Klovićevi dvori i Advent na Štrosu. Svakako još treba spomenuti i novitete kao što su Modni advent, Kod Rudolfa, Advent u Dizajn distriktu, Advent u Tunelu; a tu su i tradicionalni programi poput: Adventa na Europskom trgu, Fuliranja, Zagrebačke božićne bajke, Živih božićnih jaslica, ArtOmata, S božićnih balkona Zagrebu, prigodnih programa u MUO, HNK i Etnografskom muzeju i, naravno, Advent i Nova godina na Trgu bana Jelačića. Isto tako, ove godine adventska događanja dolaze i u Novi Zagreb gdje će nas dočekati: Novi advent kod MSU i Ledena bajka Djeda Mraza na Zagrebačkom velesajmu.

Od kuda nam sve turisti dolaze?

U prvih 10 dana održavanja Adventa, najviše dolazaka je bilo iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije i Slovenije. Najviše noćenja je bilo iz Hrvatske, Argentine, Bosne i Hercegovine, Italije i Srbije. Kroz cijeli prosinac, očekujemo velik broj individualnih posjetitelja i grupa iz susjednih država te Hrvatske na jednodnevnim izletima ili dvodnevnim boravcima u Zagrebu tijekom adventskih vikenda. Isto tako, imamo najave jedne od najjačih čeških agencija Vega Tour koja organizira autobusne ture te uvodi i adventski paket za Zagreb. Također, dobra vijest je da će ČSA povezivati Prag i Zagreb i u zimskom redu letenja (3 puta tjedno – ponedjeljkom, četvrtkom i subotom). Očekujemo i velik broj talijanskih grupa te individualnih posjetitelja, a naročito za njihov produženi vikend, kao i za Novu godinu. S obzirom na zajedničku kampanju s Turkish Airlinesom, očekuje se i povećanje dolazaka s dalekih tržišta, a naročito iz Japana gdje je poznati turoperator Kouni Zagreb uključio i u zimsku ponudu.

Novu godinu Zagrepčani i turisti će moći slaviti i u Areni uz veliki sedmodnevni festival elektronske glazbe – kakva su od njega očekivanja?

Sretni smo da je Zagreb domaćin Croatia Winter Music Festivala jer će se s ovim događanjem upotpuniti zimska turistička ponuda našeg grada. Organizatori su najavili da očekuju više od 10 tisuća posjetitelja, a vjerujemo da će svi posjetitelji ponijeti lijepe uspomene iz Zagreba.

Bliži se i Snježna kraljica koja će se također održavati dok će još trajati Advent, dakle, još jedan ili dva razloga više da ljudi dođu u Zagreb?!

Tako je! U vrijeme Adventa i novogodišnjih praznika, Zagreb živi u posebnom ozračju, stoga pozivamo naše sugrađane i goste iz Hrvatske i svijeta da dođu u Zagreb i zajedno s nama uživaju u našem lijepom Zagrebu uz puno dobrih želja i veselja.

Kakvi su planovi za dalje? Kako Zagreb još jače ucrtati na turističku kartu svijeta?

Osnovni su ciljevi Turističke zajednice grada Zagreba zadržavanje i unapređenje pozicije grada Zagreba kao atraktivne kongresno-turističke destinacije, unapređenje turističkog proizvoda kroz zajedničke napore s hotelijerima i receptivnim agencijama, valoriziranje kulturne ponude grada Zagreba, razvoj novih i postojećih turističkih proizvoda, sustavna potpora i organizacija manifestacija, stvaranje proizvoda koji su razlog dolaska u Zagreb, otvaranje novih tržišta, podizanje svijesti građanstva o nužnosti veće brige o Zagrebu te podizanje kvalitete rada u Turističkom uredu i informativnim centrima. Potrebno je i dalje sustavno raditi na unapređenju dosadašnje dobre suradnje s Gradom Zagrebom, Hrvatskom turističkom zajednicom i Ministarstvom turizma te nastaviti sa svim aktivnostima kroz njihovo dodatno osuvremenjivanje, a kako bi bolje odgovarale novim potrebama.