Stanko Gačić: Maksimirski SDP-ovci već su krenuli u kampanju

Stanko Gačić, izvor fotografije: facebook

Svega tri dana prije Nove godine po šesti put mijenjao se Plan malih komunalnih akcija Gradske četvrti Maksimir, i to bez prisustva SDP-ovih vijećnika. Oni su, naime, odbili prisustvovati sjednici Vijeća obzirom da su materijale za nju, kažu, dobili na dan sjednice, a ne kako nalaže Poslovnik o radi Vijeća Gradske četvrti – najmanje tjedan dana ranije.

Na sjednici je na koncu bilo 8 od 15 članova. Nedostajalo je šest SDP-ovih i jedan HDZ-ov vijećnik tako da se moglo pravovaljano odlučivati. SDP-ovci su se oglasili dopisom u kojem, između ostaloga, predsjednika Vijeća Gradske četvrti Maksimir Stanka Gačića (HDZ) prozivaju za kršenje Poslovnika i netransparentno trošenje javnog novca.

– Dozvolite da ovim putem ispred Kluba vijećnika SDP-a u VGČ Maksimir upozorim kako se opetovano krši Poslovnik o radu VGČ Maksimir na način da se materijali za sjednice ne dostavljaju prema članku 38. stavak 2. i 3. Poslovnika o radu VGČ Maksimir najkasnije 7 dana prije same sjednice. Nepotpune materijale za današnju sjednicu svi vijećnici su dobili putem elektronske pošte tek danas u poslijepodnevnim satima.
Materijali za točku dnevnog reda o izmjeni Plana malih komunalnih akcija VGČ Maksimir za 2016. godinu su dostavljeni samo u obliku tablice. Obzirom da se radi o 6. izmjeni predmetnog Plana, potrebno je dopuniti tablicu sa ostalih 5. izmjena, te dostaviti obrazloženja za zadnje izmjene.
Kako VGČ Maksimir raspolaže javnim novcem smatramo ovakav način rada krajnje neodgovornim. U ovako kratkom vremenu nije moguće objektivno razmotriti izmjenu predmetnog Plana, niti je moguće bez dodatnih obrazloženja shvatiti namjeru predlagatelja.
Ovakav način rada postao je praksa od samog početka mandata sadašnjeg predsjednika VGČ Maksimir gosp. Stanka Gačića kada su u pitanju donošenja Odluka o raspodjeli sredstava i vijećnici SDP-a smatraju ovakav način raspolaganja javnim novcem neprihvatljivim.
Slijedom navedenog, Klub zastupnika SDP-a u VGČ Maksimir odlučio je da ne sudjeluje u radu današnje sjednice, jer ne postoje preduvjeti za donošenje stava o predloženoj točki – stoji u dopisu predsjednika Kluba vijećnika SDP-a u VGČ Maksimir Ronalda Radojevića.

Stanko Gačić, pak, u telefonskom razgovoru za portal Dalje.com odbacuje sve optužbe tvrdeći da je sjednica najavljena prije tjedan dana, kako Poslovnik i nalaže, a da su maksimirski SDP-ovci manipulacijama već krenuli u predizbornu kampanju. Dodaje i da detalje dnevnog reda nisu mogli dobiti jer ih i sam nije znao obzirom da tradicionalna “božićna” sjednica Vijeća nije ništa nego puka formalnost, da se vidi što je sve učinjeno i koliko je novaca ostalo za male komunalne akcije.

– Gradska četvrt Maksimir poznata je po tome da svake godine iskoristi svaku lipu iz Plana malih komunalnih akcija dok ostale gradske četvrti ne iskoriste i po nekoliko milijuna kuna. Dakle, ja sam sazvao sjednicu tjedan dana prije, prema Poslovniku, a na zadnjoj sjednici koja je bila prije 20 dana sam najavio sjednicu koja će se održati između Božića i Nove godine upravo zato da iskoristimo svaku lipu – pojašnjava Stanko Gačić te dodaje da su podaci za sjednicu iz Službe za mjesnu samoupravu pristizali danas do 13 sati pa ih jednostavno nije mogao dostaviti tjedan dana ranije.

– Ovo je treća godina za redom da Gradska četvrt Maksimir ima sjednicu Vijeća oko Božića jer mi dobijemo ispravljene troškovnike od Zagrebačkih cesta, Zrinjevca, dobijemo iz Javne nabave narudžbenice koje su poslane pa jesu li financijski realizirane – ako je neka narudžbenica na 50 tisuća kuna, a projektant je fakturirao 30 tisuća, pa meni je onda u cilju da iskoristim i tih 30 tisuća kuna, zar ne – kaže Gačić i dodaje da malih izmjena ili dodataka jest bilo, ali sve s ciljem iskorištavanja što više planiranih sredstava.

Gradska četvrt Maksimir, naime, ove godine planirala je za male komunalne akcije potrošiti 12 milijuna i 800 tisuća kuna. Realizirano će biti, saznajemo, oko 95 posto, možda i više.

– Jedna-dvije izmjene su bile – okončana je izgradnja novog sportskog objekta na Požarinju, koštao je oko 3 milijuna i 800 tisuća kuna. Sve je financirano prošle i ove godine, a ostalo nam je oko 400 tisuća kuna od toga. I ravnatelj Osnovne škole Jordanovac je zamolio da se sjenica kakva je postavljena ispred te škole postavi i ispred područnog objekta na Kozjaku – i mi smo to naručili s tim novcem što nam je ostao, da tu sjenicu ne bi trebali plaćati iduće godine – pojašnjava Gačić i ponavlja kako je ova sjednica Vijeća bila samo tehničke prirode unutar postojećeg Plana malih komunalnih akcija.

Na koncu je Gačić prozvao SDP-ovce jer nisu bili na sjednici, a baš su danas, kao i ostali članovi Vijeća, primili naknadu. Podsjetimo, naknada članova Vijeća gradskih četvrti iznosi dvije i pol tisuće kuna bruto. Stoga je Gačić pozvao članove vijeća iz SDP-a da taj novac vrate.