Stojak: Apsolutno je nevjerojatno da tržnica Špansko nema krov

Zagreb,16.03.2016.- U prostorijama GO HNS-a Grada Zagreba, odrzana je konferencija za novinare na temu: Predstojeca sjednica Gradske skupstine Grada Zagreba. Medijima su se obratili predsjednica GO HNS-a Grada Zagreba, clanica Predsjednistva HNS-a i saborska zastupnica Anka Mrak-Taritas i potpredsjednik Gradske organizacije HNS-a Grada Zagreba i zastupnik u Gradskoj skupstini Grada Zagreba Tomislav Stojak. Foto Mario CUZIC/ZNA

Tomislav Stojak HNS-ov je zastupnik u Skupštini Grada Zagreba i potpredsjednik gradske organizacije HNS-a. Poznaje ga najmanje 500 građana grada s kojima je vodio ”Zagrebačke razgovore”, inicijativu koju je pokrenuo kako bi u izravnom kontaktu saznao što muči građane u njihovim kvartovima. Tomislav stojak odgovorio nam je na pitanja o novcu Zagrepčana, a podsjetio nas je i na neispunjena obećanja Milana Bandića.

Što mislite o statutarnim prijedlozima oko mijenjanja lokalne samouprave koji su došli od Milana Bandića? SDP ih je podržao, Vi niste. Zašto?

Zagrebu treba stvarna promjena mjesne samouprave a ne deklarativna, odnosno predizborna, kao što je ova predložena. Ovo su promjene koje samo na papiru daju više ovlasti mjesnoj samoupravi, u stvarnosti će se malo toga promijeniti, pogotovo u pogledu uvažavanja prijedloga komunalnih akcija od strane mjesnih odbora i gradskih četvrti. I nadalje će “veliki šef” određivati prioritete i njihovu realizaciju. Ono za što se zalažem je sveobuhvatna javna rasprava u kojoj će sudjelovati svi mjesni odbori i gradske četvrti, rasprava u kojoj će se održati zborovi građana i na kojima će svi koji budu zainteresirani moći reći svoj stav o tome kakva zapravo mjesna samouprava Zagrebu treba. Dosadašnji model s ovako velikim brojem četvrti i mjesnih odbora je potrošen, neučinkovit, on nikako ne može pratiti razvoj Zagreba kao jednog modernog, “pametnog” grada. Treba okrupniti mjesne odbore, sadašnjih 218 je apsolutno previše, dati im veću snagu, ovlasti odlučivanja o potrebama na svom području, ne samo financijska sredstva. Naravno, treba smanjiti broj gradskih četvrti sa sadašnjih 17 na maksimalno desetak. Zagrebu bi trebalo vratiti nekadašnji ustroj općina i mjesnih zajednica jer je on bio učinkovit i tada su kvartovi bili žarište svih važnih zbivanja, što danas, na žalost, nisu. Odgovorna gradska vlast ne bi išla na brzinske promjene šest mjeseci prije izbora, već bi tih šest mjeseci iskoristila da provede raspravu za koju se zalažem i za novu gradsku vlast, koja god ona bila, pripremila kvalitetan prijedlog promjene ustroja mjesne samouprave u Zagrebu. U taj posao mora se krenuti prvog dana mandata, a ne nekoliko mjeseci prije njegova kraja.

Problem Cvjetnog trga aktualan je već godinama. Od stalnih nadogradnji do najnovije zabrane držanja cvijeća izvan kućica. Mislite li da je Tomislav Horvatinčić svoju u posljednji tren dobivenu dozvolu za zimsku terasu dobio zbog veza s gradonačelnikom Bandićem?

Kao svojevrsni “dnevni boravak” Zagrepčana, Cvjetni trg nikako nije zaslužio da se prema njemu odnose kao što se to događa posljednjih mjeseci i godina. Osobno sam iznimno vezan za Cvjetni jer je moj pokojni otac svoj ured imao u Oktogonu i nije bilo praktično dana da nisam bio tamo, s njegova balkona gledao kako se na Cvjetnom odvija život, kako se događaju promjene, bio svjedokom odrastanja našeg grada i svih nas.
A što se tiče odgovora na Vaše pitanje u vezi zimske terase gospodina Horvatinčića, ‘ajmo ovako – zasigurno mu nije bilo na odmet kaj je dobar s gradonačelnikom!

Što mislite o Milanu Bandiću kao o gradonačelniku?

Poštujem instituciju gradonačelnika i mandate koje je osvojio. On pokazuje, kao rijetko tko, iznimnu sposobnost za političko preživljavanje, mislim da će se jednog dana u politološkim radovima analizirati način rada i uspjeha Milana Bandića. To što takav način funkcioniranja ja osobno ne podupirem, to je nešto drugo. Ne smatram ga uspješnim gradonačelnikom iz jednog osnovnog razloga – sa sredstvima Zagrepčana kojima je raspolagao svih ovih silnih godina i utjecajem kojeg sama pozicija gradonačelnika glavnog grada Hrvatske ima u hrvatskoj politici, apsolutno je nedovoljno učinio da bi Zagreb bio moderan i razvijeni grad, grad okrenut mladima i njihovoj budućnosti, tehnološkim inovacijama i novim pametnim rješenjima u svim segmentima našeg života. To je sasvim dovoljno da mogu ocijeniti njegov rad slabom ocjenom.

HNS ima i svog kandidata za gradonačelnika za nadolazeće izbore u svibnju, Anku Mrak Taritaš, slažete li se s njezinim stavovima i smatrate li da bi bila pogodna za tu poziciju?

Svatko od nas može misliti da je idealan kandidat za neku poziciju u društvu ili za neki posao. Najmanje smo kritični prema samima sebi, pa vrlo često nismo objektivni. Isto tako i kad se pojedinci kandidiraju za važne političke pozicije, moraju imati oko sebe ljude koji će objektivno moći sagledati sve nužne aspekte i dati iskrene i konstruktivne savjete. Gospođa Anka Mrak Taritaš svojim se radom dokazala u gradskoj i državnoj upravi, od prostornog planiranja Zagreba do rješavanja složenih problema kao ministrica u Vladi RH. Također, kroz dvije nedavne personalizirane kampanje za Hrvatski sabor pokazala je, i rezultatima izbora dokazala, da se u politici može biti i simpatičan. S tim referencama i rezultatima zasigurno može najozbiljnije konkurirati za čelno mjesto Grada Zagreba. Da li će te reference honorirati naši sugrađani na predstojećim izborima, vidjet ćemo!

U kolovozu ste na Skupštini aktualizirali problem natkrivanja tržnice u Španskom što je jedno od Bandićevih obećanja iz 2011. Ima li tu ikakvih pomaka?

Pitanje tržnice Špansko sam aktualizirao još prije godinu i pol, pa kako ništa, na žalost, do nedavno nije poduzeto, opet sam krenuo s aktivnostima oko toga. Apsolutno mi je nevjerojatno da se kroz proračun Holdinga ili grada ne može naći 3 milijuna kuna kako bi se konačno postavio krov nad tržnicom kojoj gravitira gotovo sto tisuća ljudi. Ustanovio sam da je prije 8 godina utrošeno 500.000 kuna na pripremne radnje, izradu dokumentacije i komunalni doprinos, cjelokupna investicija je procijenjena na 3 milijuna kuna, ali je Holding 2011. godine odustao od daljnjeg ulaganja jer nema financijskih sredstava?! Pa zašto su onda uopće ušli u izradu dokumentacije i potrošili naših petsto tisuća kuna? Takve stvari su nedopustive. Nadam se, a ja ću stalno to kontrolirati, da je 2017. godina u kojoj će se napraviti konačno krov na tržnici, takva obećanja su mi izrečena od strane novog direktora Gradskih tržnica, a i sam gradonačelnik Bandić je prije par mjeseci za govornicom Skupštine to isto opet obećao. Pa neće valjda dopustiti da još jedno obećanje ne ispuni? Tržnica Špansko, kao i svi prodavači i kupci, zaslužuju “krov nad glavom”, kao što to već imaju naši sugrađani u Gajnicama, Prečkom, Jarunu, Utrinama, Dubravi…

Pokrenuli ste zaista jedinstven projekt “Zagrebački razgovori” tijekom kojeg ste poslušali preko petsto građana koji su Vam se žalili na probleme svojih kvartova. Koliko od tih problema je riješeno, a koji se rješavaju?

Iznimno sam ponosan na projekt “Zagrebački razgovori” kojeg sam pokrenuo uz pomoć nekolicine mojih dragih prijatelja i stranačkih kolega u ljeto 2015. godine. Oni su svojevrsni nastavak mojih primanja građana u Gradskoj skupštini koje sam pokrenuo početkom 2014. godine, kroz koje je prošlo 70-ak sugrađana koji su mi u direktnom razgovoru u Skupštini mogli iznijeti svoje probleme. Mnogima od njih sam pomogao, ako ništa drugo da nastave s rješavanjem problema tamo gdje su zastali radi “šutnje” administracije. Nakon toga sam pokrenuo “Zagrebačke razgovore”, jer neposredni kontakt i razgovor sa sugrađanima u njihovom kvartu je neprocjenjiv i jako važan, ništa se s njime ne može mjeriti. Nisam imao nikakvog straha da razgovori i kave neće uspjeti, dapače. Kada idete iskreno i sa srcem u razgovor s ljudima, kada znate što radite i kada sugovornik osjeti da ste iskreno zainteresirani da mu pokušate pomoći u rješavanju njegovog problema, onda se sve barijere ruše i usmjereni ste isključivo prema pozitivnoj strani, kako da pomognete. Kroz razgovore i kave prošle su stotine i stotine ljudi, a problemi su raznoliki – od imovinsko-pravnih, komunalnih, suvlasničkih, do problema s gradskom administracijom koja jednostavno godinama ignorira zahtjeve i zamolbe pojedinih naših sugrađana. Puno toga smo riješili, od toga da smo pomogli ljudima da konačno dođu do nekog nadležnog u gradu i krenu u rješavanje svog problema, pa do konkretno riješenih malih akcija i projekata: u suradnji sa četvrti Stenjevec uredili malo dječje igralište u ulici Vlahe Štulića u Španskom, riješili problem s krupnim otpadom u Voltinom i Lučkom nekoliko puta, uredili “šikaru” u Rudešu gdje je odbačeno smeće stajalo godinama uz put koji dnevno koristi stotine sugrađana, osigurali obnovu godinama potrgane ograde u Lučkom u Puškarićevoj ulici kraj škole i ambulante, uklonili napuštenu i urušenu kuću u II. Jablanskom ogranku koja je bila izvor zaraze i opasnosti za susjede. Posebno sam zadovoljan što sam u suradnji s više od 700 sugrađana koji su potpisali peticiju, inicirao promjenu gradske odluke koja regulira površine na kojima se smiju puštati psi bez povodca i uz nadzor vlasnika, te livadu na Jarunu, između Hrgovića i Hrvatskog sokola, upisao u tu odluku. Doduše, još nisu postavili obećanu ogradu, ali budemo ih “naganjali” dok se sve ne riješi. Više do godinu dana surađujem s ljudima iz Udruge građana Sopot na rješavanju problema oko SRC-a Sopot, njegovom stavljanju u funkciju za sve sugrađane, jako smo blizu konačnog rješenja. Osim krova na tržnici u Španskom, već dulje vrijeme tražim od grada da konačno krene u rješavanje kanalizacije i oborinske odvodnje na Trgu Ivana Kukuljevića u Španskom, projekt postoji, nikako da krene. Nadam se da će se i taj problem početi rješavati u idućoj godini. Inicirao sam, nadam se s pozitivnim ishodom, da se u ulici Šuškovići u Gornjoj Dubravi nastavi s izgradnjom odvodnje i kanalizacije, sugrađani su me zvali kod njih da mi pokažu da je infrastruktura stigla do kućnog broja 21, stala i stoji već dvije godine. Posebno mi je draga moja inicijativa, u suradnji s mjesnim odborom Budenec u Sesvetama, da se konačno napravi ulica Mate Trbušića u čitavoj dužini, kako bi se zaokružila priča s tom ulicom. Doduše, gradonačelnik je na licu mjesta obećao početak radova 15.8., sada je već sredina prosinca ali podsjećat ću ih stalno i kontrolirati. Ima toga još jako puno – inicirao sam i izgradnju jednog pješačkog prijelaza na Jablanskoj ulici kako bi se povećala sigurnost učenika, popravak krova nad tržnicom u Prečkom koji godinama prokišnjava, pomogao da se nastavi projekt postavljanja kosina na ulazima u poslovne prostore u centru Zagreba, kako bi naši sugrađani i gosti, osobe u invalidskim kolicima, mogle nesmetano ulaziti u njih. Borio se protiv šatora na glavnim gradskim trgovima, tražio smanjene zastupničkih naknada i pravično reguliranje naknada koje primaju vijećnici u mjesnim odborima i gradskim četvrtima, predlagao izmjene gradske odluke vezane uz dodatnu liberalizaciju tržišta taksi usluga u našem gradu, s posebnim naglaskom na nove aplikacije i tehnologije (Uber) … Kada želite iskreno pomoći onda dajete čitavog sebe u sve to, bez ikakvog ostatka ili kalkulacije. Za kraj ovog odgovora spomenut ću još jednu inicijativu koju sam pokrenuo prije više do dvije godine, za sada nije uspjela, ali bude kad-tad. Plaža za pse na Jarunu!

U lipnju ste na račun svoje stranke kao donaciju uplatili 20 tisuća kuna. Otkud Vam ta potreba, toliko vjerujete u smjer kojim ide HNS?

Radi osjećaja odgovornosti prema onima koji su mi svojim povjerenjem omogućili da u nekom trenutku predstavljam stranku u drugom po važnosti predstavničkom tijelu u Hrvatskoj. Bilo mi je drago da mogu u tom trenutku pomoći, to su ionako sredstva koja se utroše na funkcioniranje stranke, pa onda i mene kao HNS-ovog zastupnika. Uostalom, otkrit ću Vam i jednu svoju osobnu, intimnu, tajnu. Od prvog dana svog mandata u Gradskoj skupštini ja svoju naknadu koju dobivam kao zastupnik uplaćujem u humanitarne svrhe, odnosno pomažem onima kojima je to potrebno. Niti kune ne zadržavam za svoje osobne potrebe. Tako sam do sada uplatio više od 30.000,00 kuna za razne svrhe, Savezu gluhih i nagluhih Grada Zagreba i Kući ljudskih prava, zagrebačkom skloništu za životinje Dumovec, udruzi za pomoć životinjama “Sedma od devet”, Autnonomnoj ženskoj kući Zagreb, Zagreb prideu, uključio sam se i u razne humanitarne akcije, za liječenje pojedinih naših sugrađana, pomogao kupnjom hrane jednoj obitelji iz Slavonije, kupili smo supruga i ja namirnice za socijalnu samoposlugu u Vukovaru… Svoje “Zagrebačke razgovore”, sve kave koje sugrađani popiju u razgovoru sa mnom, plaćam iz svog novčanika, jednim dijelom i od te zastupničke naknade. Znate, pozicija zastupnika u Gradskoj skupštini je iznimna čast, ali i još veća odgovornost prema zajednici u kojoj živim, a ja svoj rodni Zagreb obožavam, svoje susjede i sugrađane izuzetno poštujem te se i na ovaj način, uz svoje dnevne aktivnosti i obilaske terena, želim barem malo odužiti što imam privilegiju živjeti u Zagrebu.

Kad se glasalo za predsjednika Skupštine tj. za Andriju Mikulića, ostali ste suzdržani. Ima li to veze s Vašom izjavom “da se odabire demokratski, to bi bila osoba iz stranke koja u gradskom parlamentu ima najviše zastupnika, baš kako se to radi na državnoj razini”?

Kao što nisam podržao niti izbor gospodina Darinka Kosora za predsjednika Gradske skupštine 2013. godine, kada su koaliciju napravili Klub liste Milana Bandića i Klub HSLS-HSS-nezavisni V. Ferdelji, isto tako nisam mislio niti da trebam dati svoj glas novom predsjedniku Skupštine kolegi Andriji Mikuliću, kada je Klub HDZ-HSP AS-BUZ sklopio dogovor s Klubom liste Milana Bandića. Zašto? Moja tadašnja izjava o tome sve govori. Predsjednika predstavničkog tijela treba dati ona lista koja ima najveći broj glasova u tom tijelu, oni koji s njima stvaraju većinu trebaju dati potpredsjednike tog tijela, opozicija svoje. I to je sva “mudrost”, moj stav temelji se na demokratskim principima koji se u Gradskoj skupštini nisu poštovali niti prvi, niti drugi puta.

20. prosinca saznat ćemo ostaje li Bandić u gradonačeničkoj fotelji ili na njegovo mjesto do izbora dolazi Vladin povjerenik. Što je po Vašem mišljenju bolje?

Za Zagreb i sve nas koji živimo u njemu najbolje bi bilo da dođe do kvalitetne promjene na njegovu čelu, jer ovakav način upravljanja je potrošen i nije dobar za grad i građane. U svakom slučaju, kako god prošla sjednica Gradske skupštine 20.12., prošao ili pao proračun za iduću godinu, nadam se da će u svibnju iduće godine na čelo Zagreba doći nova osoba s nemjerljivo kvalietnijom politikom od dosadašnje.