Umjetnik napada: “Bilo kuda Advent svuda”

-Sjajna je vijest što je Zagreb opet proglašen najboljim Adventom u Europi. To svakako potiče dolazak većeg broja turista, djeluje stimulativno na pridošlice i domaće te dugoročnije ostavlja optimističke tragove i promišljanja, te nas također i duhovno obogaćuje., kaže umjetnik Hanibal Salvaro te nastavlja: A Zagreb polako ali sigurno dobiva europski i kozmoplitski štih. Predlaže: -Možda bi bilo dobro tijekom Adventa tiskati neki prigodni dnevnik na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.

marticeva-1

marticeva-2
-Kao što vidimo znatno je povećan broj lokacija koje imaju adventske sadržaje, no negdje je ipak kvantitet nadišao kvalitet, nezadovoljan je ovaj kipar i keramičar te nastavlja u istom tonu:

-A to bi, gledajući dugoročno, mogla biti šteta.
U svakom slučaju sva nastojanja jedne suvremeno dizajnirane i osmišljene revitalizacije Martićeve ulice ukazuju njen veliki adventski ali i turistički potencijal, makar pri dizajniranju kučica nije korišten imiđ „zova divljine“, a što je nažalost napravljeno ispred Muzeja suvremene umjetnosti. Kučiće u Martićevoj ulici su ustvari putokaz kako dalje za mnoge druge lokacije. Ustvari bi trebalo ići u dva smjera. Jedan je nastaviti s dizajniranjem suvremenih pa i futurističkih scenografija i kučica, a drugi smjer je podražavanje arhitekture s početka 20 stoljeća ili možda ponegdje i moderne. A „zov divljine“ zanemariti na barem deset godina. Ali bi možda bilo jako dobro da svake godine inscenacija bude izmijenjena, a dobrim dijelom i ponuda.

Za oko mu je zapelo i ukrašavanje prostora oko Muzeja suvremene umjetnosti:

-Sva je sreća što su mnogi pri prosudbi kvalitete ovogodišnjeg Zagrebačkog adventa zanemarili pogledati prostor ispred MSU, tako nazvani Novi Advent. Stvarno se postavlja pitanje jesu li organizatori postava ispred Muzeja suvremene umjetnosti barem pokušali kreativno komunicirati s djelatnicima MSU ili recimo s nekim dokazanim scenografima (Kauzlarić, Senečić ili s HDD ili čak s nekom osobom koja ima izvjestan prostorni i vizualni senzibilitet), nego su izgleda stvar dizajnirali poštujući, nažalost prisutno, pravilo copy paste i to u gradu koji ima skoro desetisuća likovnih umjetnika. I to baš na tako atraktivnoj poziciji, pored koje dnevno prolaze stotine automobila došljaka u grad i turista.

msu-2

msu-5

Da ne spominjemo blizinu centra Avenue Malla. Naime MSU pruža velike mogućnosti kreiranja jednog suvremenog pa i futurističkog adventskog kompleksa, a da to ne mora biti skupi zahvat. No neinventivni „stvaraoci“ uvijek imaju pri ruci „olakotnu“ izliku. „Koliko para toliko muzike“. Nažalost repertoar isprika neinventivnih osoba je nepresušan.

Ali dame i gospodo, ukoliko je vaša invencija limitirana raspoloživim sredstvima što ne pozovete likovne umjetnike da vam pomognu., nastavlja Salvaro i dodaje: sigurno ih ima koji mogu napraviti i velika ne samo vizualno nego i komercijalno zanimljiva djela za minorna sredstva.

sicilija-u-cesarcevoj
-Svjedoci smo kako se zaobilaze likovni umjetnici pri dizajniranju dijelova Zagrebačkog adventa, nego se njih i njihove umjetnine želi postepeno maknuti sa zagrebačkih ulica. Na sreću je HDLU organizacijom ARTOMAT-a donekle ublažio ove propuste iako su ove godine umjetnici dobili u Petrićevoj ulici minoran broj i to najlošijih štandova. Znači kako ih se ne destimulira samo novim porezima na autorske honorare, nego i postepenim micanjem sa zagrebačkih ulica. A kako su cvjećari neki vid vizualme djelatnosti to se i njima ne piše lijepa budućnost.

tradicionalna-arheologija trg-bana-jelacica-2

Ma kakve ruže, gladiole i tulipani – doći će samo razne varijante krčmica.
No iako smo radosni radi europskog Naj Adventa možda bi za slijedeću godinu trebalo napokon zamijeniti ukrasnu rasvjetu u središtu Zagreba i okolnim ulicama (koja je skoro decenij ista), te, također već u veljači, raspisati veliki međunarodni natječaj za vizualno, ali i sadržajno koncipiranje Adventa 2017 u Zagrebu kao već prepoznatoj europskoj adventskoj metropoli. Blagovremeno i glamurozno najavljen natječaj je istovremeno i izvrsna promidžba slijedećeg Adventa, koji u takvoj konstelaciji ima šanse zadržati primat., završava svoje primjedbe na Advent kipar i keramičar Hanibal Salvaro.