DORH istražuje slučaj Lalovac

Boris Lalovac

Državno odvjetništvo, kako doznaje portal Dalje.com, poduzelo je i poduzima mjere u slučaju Lalovac. Na upit koji smo im poslali vrlo brzo su odgovorili, no nisu odgovorili na pitanje zašto im za konkretne korake trebaju četiri mjeseca obzirom da je Toinčika Lalovac, kako je rekla u emisiji Bujica, obiteljsko nasilje policiji prijavila 17. rujna prošle godine nakon čega je slučaj predan DORH-u.

Podsjetimo, Tončika Lalovac je u emisiji Bujica u srijedu svog sada bivšeg supruga, potpredsjednika SDP-a i Milanovićevog ministra financija Borisa Lalovca, optužila da ju je pretukao, i to u vrijeme kada je išla na kemoterapiju zbog karcinoma štitnjače. Između ostalog, rekla je i da je zlostavljanje prijavila policiji koja je slučaj predala DORH-u, no da do danas po tom pitanju nije ništa napravljeno, barem koliko ona zna. A rekla je i da joj je Boris Lalovac prijetio da će svojim političkim vezama sa sadašnjim i bivšim državnim odvjetnikom, Dinkom Cvitanom i Mladenom Bajićem, učiniti da sprijava “nestane” kako ne bi naštetila njegovoj političkoj karijeri.

Odgovor Državnog odvjetništva RH prenosimo u cjelosti:

– S obzirom na više novinarskih upita zaprimljenih u nekoliko državnih odvjetništava vezano za istup T. A. L. u jednoj televizijskoj emisiji i navode vezane za sumnju u počinjenje kaznenih djela protiv braka, obitelji i djece odnosno kaznenih djela iz glave XVIII. Kaznenog zakona, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske odgovara kako je nadležnom državnom odvjetništvu dostavljena obavijest nadležne policijske uprave o zaprimljenoj kaznenoj prijavi i radnjama koje je policija poduzela po toj prijavi.  

Radi daljnje provjere vjerodostojnosti navoda iz kaznene prijave, nadležno državno odvjetništvo je, kao i u svakom takvom slučaju, poduzelo i poduzima daljnje potrebne radnje iz svoje nadležnosti radi donošenja meritorne državnoodvjetničke odluke.

O pojedinostima postupanja, radnjama i sadržaju nadležno općinsko državno odvjetništvo ne može davati više informacija imajući u vidu zakonske odredbe o tajnosti u predmetima kaznenopravne zaštite djece i tajnost ove faze postupanja.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ne pogoduje nikome i odbacuje neutemeljene tvrdnje koje ste naveli u svom upitu – stoji u odgovoru DORH-a portalu Dalje.com

O slučaju Lalovac oglasila se i udruga “U ime obitelji”, koja od pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić traži da poduzme konkretne korake, i to prema svima koji su se, prema riječima Tončike Lalovac, oglušili na njene pozive upomoć. Podsjetimo, gospođa Lalovac je rekla da se obratila i tadašnjem predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću, Milanki Opačić i još nekim istaknutim SDP-ovcima, obratila se i udruzi B.a.B.e., a slučaj zlostavljanja, kao što smo već rekli, prijavila je i policiji koja je potom slučaj predala DORH-u.

Dopis udruge “U ime obitelji” prenosimo u cjelosti:

– Poštovana gospođo Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, obraćam Vam se povodom iskaza gospođe Tončike Anastasije Lalovac, supruge potpredsjednika SDP-a i saborskog zastupnika Borisa Lalovca objavljenog u emisiji Bujica 11.1.2017., u kojemu je gospođa Lalovac izjavila kako ju je bivši suprug Boris Lalovac verbalno, fizički i na druge načine zlostavljao, te je navedene tvrdnje potkrijepila audio zapisom i fotografijom na kojoj se vide tragovi udaraca. Između ostaloga, gospođa Lalovac je istaknula kako je o zlostavljanjima koja su se dogodila izvijestila visoke dužnosnike SDP-a te da se za pomoć obratila policiji 17. rujna 2016., a zatim prije božićnih blagdana i DORH-u, čija je reakcija, prema njezinim riječima, izostala. Navela je da joj je suprug rekao da nema izgleda protiv njega, a spomenuo je i da iza njega, po njegovim riječima, “stoje Cvitan, Miljenić i drugi”. Gospođa Lalovac je također navela kako je izostala i reakcija udruge B.a.B.e., kojoj se telefonski, anonimno, obratila za pomoć, a istaknula je i kako je odvjetnica Nataša Pećarević koja u brakorazvodnom sporu zastupa Borisa Lalovca surađivala s navedenom udrugom.

Slijedom svega navedenoga, tražimo od Vas kao državnog tijela nadležnog za suzbijanje diskriminacije u području ravnopravnosti spolova, a posebice nasilja nad ženama, da zatražite sljedeće:

— Izjašnjavanje dužnosnika SDP-a, za koje gospođa Lalovac tvrdi da ih je izvijestila o cijelom slučaju, da navedu što su učinili kako bi istražili slučaj, te utjecali na sprječavanje daljnjeg obiteljskog nasilja.

— DORH-ov izvještaj o koracima koje su poduzeli da istraže slučaj, s obzirom da je od prijave slučaja do danas prošlo 4 mjeseca, te kako bi se ustanovilo je li zbog visoke političke pozicije njezinog supruga izostala zaštita gospođe Lalovac.

— Očitovanje udruge B.a.B.e. o njihovim protokolima postupanja u slučaju anonimnih prijava zlostavljanja te načinu dokumentiranja anonimnih prijava, s obzirom da se udruga B.a.B.e. financira iz javnih izvora, te da pojasne kakav oblik suradnje imaju sa odvjetnicom Natašom Pećarević i drugim odvjetnicima.

Na ovo hitno djelovanje pozivamo Vas temeljem Vaših obaveza iz Zakona o ravnopravnosti spolova (NN 82/08), prema kojem Pravobraniteljica:

— “Poduzima radnje ispitivanja pojedinačnih prijava (vezane uz diskriminaciju u području ravnopravnosti spolova)” (čl. 19. 3.).

— “Razmatra slučajeve kršenja načela ravnopravnosti spolova, slučajeve diskriminacije prema pojedincima ili grupama pojedinaca koje su počinila tijela državne uprave, jedinice tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave i druga tijela s javnim ovlastima, zaposleni u tim tijelima i druge pravne i fizičke osobe” (čl. 22. 2.).

— “U obavljanju poslova iz svoga djelokruga pravobranitelj/ica je ovlašten/a upozoravati, predlagati i davati preporuke”, a “tijela iz članka 22. stavka 2. ovoga Zakona dužna su pisanim putem obavijestiti pravobraniteljicu o mjerama i radnjama poduzetim u skladu s upozorenjima, prijedlozima i preporukama najkasnije u roku od 30 dana od dana primitka upozorenja, prijedloga i preporuka pravobranitelja/ice” (čl. 23. 1. i 2.).

— “Ako u obavljanju poslova pravobraniteljica sazna za povredu odredbi ovoga Zakona s obilježjima kaznenog djela podnijet de prijavu nadležnom državnom odvjetništvu” (čl. 23. 4.) – stoji u dopisu udruge “U ime obitelji”.

Boris Lalovac bio je tema i jučerašnje sjednice Predsjedništva SDP-a. Jednoglasno je prihvaćena Lalovčeva želja da se povuće iz javnog i političkog života dok se postupak ne završi.