Sandra Švaljek: Svako dijete dobit će mjesečno vaučer od 200 kuna za sport

Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek predstavila je predizborno obećanje za koje postoji vrlo konkretan financijski interes jednog dijela glasača u Zagrebu – roditelja koji nemaju mogućnosti platiti djeci članarinu u sportskim klubovima, te roditelja koji plaćaju članarine iako ti isti klubovi već dobivaju novac iz Proračuna. Svojim prijedlogom Švaljek istovremeno najavljuje i rješenje jedne od bolnih točaka zagrebačkog Proračuna, a to je financiranje sportskih klubova.

Riječ je o sportskom vaučeru za zagrebačke osnovnoškolce i djecu starije vrtičke dobi čije uvođenje Sandra Švaljek najavljuje ukoliko postane gradonačelnicom Zagreba. Svoju ideju kojom bi se svim zagrebačkim mališanima omogućilo bavljenje sportom predstavila je na konferenciji za medije simbolično održanoj na dječjem igralištu u blizini Boćarskog doma.

Pravo na sportski vaučer imali bi svi zagrebački osnovnoškolci, njih oko 55 tisuća, te sva djeca starije vrtičke dobi, njih oko 15 tisuća. Dakle, 70-ak tisuća zagrebačkih mališana tijekom školske godine mjesečno bi od grada dobivalo vaučer u vrijednosti 200 kuna. Po djetetu bi to godišnje iznosilo 2 tisuće kuna.

– Sportski vaučer je jedno pravo, jedna mogućnost za svu djecu Grada Zagreba da se bave sportskim aktivnostima u sportskim klubovima i objektima Grada Zagreba. Za njega ću osigurati sredstva u gradskom Proračunu, oko 140 milijuna kuna je potrebno da bi se to provelo – rekla je kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Sandra Švaljek.

Na ideju o uvođenju sportskog vaučera Švaljek je došla čitajući brojne napise o slaboj tjelesnoj kondiciji zagrebačke djece. Na ovaj način, smatra, to bi se trebalo promijeniti. Dodaje i kako bi se uvođenjem vaučera i financijska sredstva koja Grad Zagreb daje sportskim klubovima pravednije dijelila – prema stvarnom učinku.

– Temeljem tog sportskog vaučera sportski klubovi će ostvarivati pravo na financijsku potporu Grada Zagreba u ovisnosti o tome koliko djece privuku u svoj sportski klub. Mislim da je to pravedan način financiranja sportskih klubova, dakle, u ovisnosti o tome koliko oni dobro rade s djecom i koliko djece mogu privući – zaključuje.

Dvorane unajmljuju privatni klubovi, za zagrebačku djecu nema mjesta

Naravno, napomenula je Švaljek, ako ovaj vaučer zaživi, on neće pokrivati sve mjesečne troškove pojedinog malog sportaša, ali će itekako biti od pomoći, osobito roditeljima s manjim primanjima.