Bačen suzavac na klub, političari jednoglasi u osudi

Super / Facebook
Super / Facebook

U zagrebačkom klubu Super Super jutros oko 3.30 sati bačen je suzavac za vrijeme održavanja zabave pripadnika LGBT zajednice. U napadu su ozlijeđene dvije osobe. Prema izjavama svjedoka neki od posjetitelja koji su se u trenutku bacanja suzavca nalazili u klubu rukama su razbijali prozore kako bi izašli van. Klub Super Super koji se nalazi na Radničkoj cesti u okviru bivše tvornice Katran.

– Nepoznati je počinitelj aktivirao sredstvo s nadražujućom tvari. Tijekom izlaska iz kluba dvije osobe su lakše ozlijeđene. Kriminalističko istraživanje u svezi ovog događaja je u tijeku – priopćeno je iz Policijske uprave zagrebačke.

Zagrebački političari osudili su tijekom dana, priopćenjima ili na konferencijama za novinare, sinoćnji napad. Neke od reakcija donosimo u nastavku:
– SDP najoštrije osuđuje sinoćnji napad na klub Super Super. Većina osoba prisutnih u trenutku napada pripadaju LGBT populaciji, ali sinoćnji napad nije samo napad na njih; to je napad na mladost, na veselje i na užitak života, i na različitost. Od policije zahtijevamo najhitniju istragu i sankcioniranje počinitelja, osobito ako istraga pokaže da je riječ o zločinu iz mržnje. Jučer je napadnuta LGBT manjina. Danas možda bude neka nacionalna ili vjerska manjina. Sutra si možda ti na redu,” upozorio je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.
– Svim LGBT osobama u Hrvatskoj želimo poslati jasnu poruku: niste sami. SDP će se boriti protiv zločina iz mržnje i porasta mržnje protiv najranjivijih društvenih skupina. Uz vas smo – poručio je Bojan Glavašević, član Predsjedništva SDP-a i saborski zastupnik na konferenciji za medije o napadu na LGBT osobe u noćnom klubu Super Super.

– HDZ osuđuje svaki čin nasilja te svaki oblik govora mržnje i diskriminacije uslijed bilo čije pripadnosti ili orijentacije. Očekujemo da Ministarstvo unutarnjih poslova što prije pronađe dionike izgreda i utvrdi konkretne motive ovog događaja – priopćeno je iz stranke.

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek oštro osuđuje napad na LGBT klub „Super Super“ koji se dogodio
– Baciti suzavac među ljude koji se druže u srcu našeg grada je nedopustivo. Ozlijeđene su dvije osobe i pukom srećom izbjegnuta je veća tragedija. Zagreb mora biti tolerantan grad prema svim svojim građanima i u njemu se svi moraju osjećati sigurno – poručila je nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek.
Stranka Pametno oštro je osudila noćašnje nasilje u zagrebačkom klubu Super Super gdje je bačen suzavac za vrijeme održavanja zabave pripadnika LGBT zajednice.
– U ime zagrebačke Podružnice, kao i cijele stranke Pametno, jasno izražavamo osudu i gnušanje nad nasiljem koje se noćas, bacanjem suzavca, dogodilo u zagrebačkom klubu Super Super. Osuđujemo svaki oblik nasilja, a posebno ovakvo, potaknuto ekstremnim političkim frakcijama. Radi se o izazivanju i huškanju građana na pripadnike LBGT zajednice što je sramotno ponašanje koje nas obilježava kao primitivnu zemlju punu mržnje i netolerancije – kaže Maja Vehovec, predsjednica podružnice Pametno Zagreb i potpredsjednica stranke i dodaje – Odgovornost za ovakve izgrede snose svi oni koji, u političkom i javnom životu, otvoreno zagovaraju netoleranciju i neprihvaćanje drugih i drugačijih. Time šire plamen mržnje i snose odgovornost za ovaj nemili noćašnji događaj.

I organizacija mladih HSS-a oštro osuđuje napad na klub „Super Super“.

– Sigurni smo da je ovo posljedica zatvaranja očiju pred politikom koju provodi najekstremnija struja u Hrvatskoj. Sukladno našem Statutu zalažemo se za slobode pojedinca koje ne ugrožavaju slobode drugih pojedinaca. U klubu su stradala nečija djeca, nečiji unuci, sutra to može ili je mogao biti svatko od nas! Očekujemo reakciju i mjere zaštite od onih kojima su u predizbornoj kampanji bila puna usta tolerancije, jednakosti i slobode – priopćili su mladi HSS-ovci.