HGSS proglašen Komunikatorom godine

14.10.2016., Karlovac - U selu Brezani odrzana je velika vjezbu sustava civilne zastite Karlovacke zupanije na temu poplava i potrage za izgubljenim osobama. Sudjelovale su sve zurne sluzbe: policija, HGSS, hitna, radio amateri, vojska, vatrogasci i brojne druge sluzbe. Ukupno je u vjezbi sudjelovalo 130 ljudi. Vjezba je odrzana u sumi i na rijeci Kupi. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Hrvatska gorska služba spašavanja proglašena je Komunikatorom godine. Odlučio je to stručni žiri 10. dodjele nagrada Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

HGSS-ovci pokazuju sve odlike dobre komunikacije – ona je strateški smislena i koriste učinkovite kanale kako bi važne poruke prenijeli njezinim dionicima. To rade razumljivo, jasno i atraktivno. Njihov strateški pristup komunikaciji je inovativan jer koriste sve suvremene kanale, a njihov nastup u medijima uvijek je iznimno stručan i uvjerljiv. Pritom je HGSS pratio razvoj tehnologije te suvremena komunikacijska rješenja uspješno primijenio u vlastitoj komunikaciji. Komisija za informiranje i analitiku HGSS-a među prvima je u hrvatskom javnom prostoru uočila svu moć društvenih mreža te izgradila jedinstven komunikacijski stil zahvaljujući kojem poruke HGSS-ovaca rado prate čak i oni koji su na toplom i sigurnom.

– Hrvatska gorska služba spašavanja pokazala se ne samo izvrsnim komunikatorom, nego i komunikacijskim inovatorom. Od početka djelovanja HGSS je odlikovala sjajna unutarnja i vanjska komunikacija – s nastradalima i njihovim obiteljima, stručnjacima s kojima surađuju u spašavanju, medijima i drugim dionicima. O vrlo ozbiljnim temama poput sigurnosti i zaštite života te upozorenjima o prikladnom ponašanju u prirodi HGSS komunicira na zanimljiv način – kratko i jasno, začinjeno s malo dobrog humora – kazala je Daria Mateljak, predsjednica žirija nagrada Grand PRix.

Svoj ozbiljan i odgovoran posao kojim spašavaju ljudske živote,HGSS-ovci komuniciraju srčano i ležerno, originalno i autentično.

HGSS, prvi kolektiv ikad nominiran za Komunikatora godine, laureatom je proglašen u žestokoj konkurenciji. Nominirani su bili i Zdravko Marić, ministar financija, Boris Jokić, bivši voditelj kurikularne reforme, Marko Matijević, pokretač portala srednja.hr, te Bruno Šimleša, književnik. Komunikator godine je priznanje koje HUOJ dodjeljuje osobama ili kolektivima koji su se posebno, kvalitetom i stilom komunikacije istaknuli u proteklih godinu dana, ali koji ne dolaze iz struke odnosa s javnošću.

Uz to, žiri dodjeljuje priznanja u tri posebne kategorije: Komunikator godine, Šipak godine i Grand PRix za doprinos struci. Dobitnik Šipka godine, tj. osoba koja se istaknula lošom komunikacijom u protekloj godini, bit će poznata krajem mjeseca, a tko je dobio nagradu za doprinos struci, objavit će se na svečanosti dodjele nagrada Grand PRix 16. ožujka u Zagrebu.