Hrvoje Franušić: Ako postanem gradonačelnik Zagreba imat ću pročelnika za budućnost

I dok se u SDP-u i HDZ-u još uvijek premišljaju i dogovaraju, lokalni izbori kucaju na vrata. Te dvije stranke kandidata za gradonačelnika još uvijek nemaju, no to ne znači da će ih nedostajati. Ulazak u zagrebački ring danas je najavio još jedan nezavisni kandidat, Hrvoje Franušić, koji nudi nešto sasvim drugačije, kaže.

Iako se osjeća poput Davida koji se suprotstavlja brojnim Golijatima, ući će u utrku za zagrebačkog gradonačelnika. Iza njega, kaže, nitko ne stoji. Nikakav krupni kapital, nikakvi politički i ini interesi. Sam ulazi u tu bitku iako je svjestan da je ne može dobiti. No smatra da je bolje pošteno izgubiti nego nepošteno pobijediti.

Od velikih projekata, kaže, ne nudi za sada ništa jer ne želi obećavati nešto za što ne zna da će moći ispuniti. Tek kada i ako postane gradonačelnikom Zagreba, vidjet će kakvo je financijsko stanje, a tek onda će moći govoriti i o projektima.

No obećaje tri stvari – da neće uzeti ni kune za izbornu promidžbu, da će se odreći polovice gradonačelničke plaće u korist malog i srednjeg obrtništva te da će na čelu Zagreba, dakako, ako pobijedi, ostati cijeli mandat, a ne se kao neki natjecati za Sabor i slično.

U koštac bi se odmah uhvatio s otpadom te prometom. To su dva glavna i goruća problema Zagreba, smatra Franušić.

Nikad Zagreb po pitanju recikliranja neće biti poput Stockholma, Montreala ili San Francisca, ali ne treba baš biti najgori grad u Europskoj uniji, mišljenja je Franušić te dodaje da će se pobrinuti da se to zaista i promijeni. Što se prometa tiče, zabranio bi prilaz automobilima centru grada.

Osnovao bi Franušić i Gradski ured za budućnost, po uzoru na Švedsko Ministarstvo budućnosti. Dužnost pročelnika tog ureda, kaže, bilo bi doslovno – gledanje u budućnost, kako će Zagreb izgledati za 10, 20 ili 100 godina.

Na novinarsko pitanje o mogućoj suradnji s drugim kandidatima odnosno strankama, Franušić je rekao da je voljan surađivati isključivo po pitanju svog programa i svojih ciljeva, no da koalicije ne dolaze u obzir.

– Spielberg je rekao da radi filmove kakve bi i sam želio gledati. Ja tako želim biti gradonačelnikom kakvog bi i sam želio imati na čelu svog grada – zaključio je Franušić kratko izlaganje svog programa.

Franušić je rođen u Splitu 1975. godine, a već 17 godina živi u Zagrebu. Trenutno radi u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, po zanimanju je diplomirani politolog. Radio je i kao diplomat, u hrvatskom veleposlanstvu u Vatikanu. Oženjen je, no još nema djece.