Izložba fašničkih maski ZAGI u Muzeju grada Zagreba

Muzej grada Zagreba i Centar za kulturu i informacije Maksimir pozivaju u utorak 14. veljače u 13 sati u Muzej grada Zagreba na svečano otvorenje izložbe fašničkih maski ZAGI u sklopu tradicionalnog projekta Maske 2017.

Svi sudionici projekta Maske mogu besplatno razgledati sve izložbe u Muzeju grada Zagreba!

Svake godine (od 2000.) u prostoru MGZ-a izlaže više od trećine zagrebačkih osnovnih škola, a sve škole sudionice nagrađene su vrijednim nagradama, a učenici sudionici, mentori i škola dobivaju zahvalnice.

Ovogodišnja tema MASKE 2017. je ZAGI, jer je 2017. godine trideseta godišnjica Univerzijade, sportskog događanja koje je značajno doprinijelo nastanku brojnih javnih kulturnih dobara, a maskota je bila vjeverica Zagi koju je osmislio Nedeljko Dragić. Vjeverica je stanovnik zagrebačkih parkova, prijateljska i uvijek dobrog raspoloženja, uvijek u kretanju za nedohvatljivim, ona simbolizira trud i ostvarenje atletskog nastojanja. Zagi je imao i crni šešir, koji je bio karakterističan za narodne kostime iz zagrebačke regije.

Učenici osnovnoškolskog uzrasta raditi će krinke ili maske koje se stavljaju na lice ili drže ispred lica – od papira, tkanina, žice i ostalih “radioničkih” materijala. Šarolika lepeza mogućnosti potaknut će slobodu izraza i interpretacije i upoznati djecu i mlade s prošlošću obilježavanja fašnika u gradu u kojem žive.

Projekt MASKE njeguje dodir, očuvanje i ugrađivanje pozitivnih kulturoloških tradicija među učeničkom populacijom.

Informacije o prijavi pročitajte OVDJE.