Mario Župan: HDZ će u Zagrebu ostvariti dobar rezultat

Mario Župan

O aktualnim zagrebačkim temama razgovarali smo jutros s HDZ-ovim zastupnikom u Gradskoj skupštini Mariom Županom. Obnova gradskih fasada, škola na Vrbanima III, ZET, lokalni izbori…

Na predstojećoj Skupštini nalazi se, između ostalog, i Bandićev prijedlog za obnovu gradskih fasada. Što mislite o njemu?

Podržavamo ga, ali moramo imati jednake kriterije oko sufinanciranja za sve građane, a ne u tri zone. Jer se i tako danas, s konzervatorima i Ministarstvom kulture, zaštićene zgrade koje su spomenici kulture mogu sufinancirati.

Hoćete li podržati taj prijedlog ili biti suzdržani, kako ste i najavljivali na odborima?

Vidjet ćemo, još ćemo imati sastanak Kluba i do sjednice ćemo odlučiti.

Škola na Vrbanima III nije dovoljna za sve učenike pa Grad za 190 tisuća kuna mjesečno namjerava iznajmljivati zgradu tvrtke Zagrebgradnja?!

Što se toga tiče, apsolutno smo da sva djeca, ako ima mogućnosti, idu u jednu smjenu. Dobro je za demografski razvoj da ima djece, međutim, Vrbani III su relativno novo mlado naselje i teško je predvidjeti kapacitete škole, a znamo da nema prostora za proširenje. Međutim, odabir zamjenske lokacije i cijene treba obrazložiti, da nam se ne ponovi priča koja se potazala s najmom prostora za Školu za balet. Također, na Klubu ćemo odlučiti o svim elementima ovog prijedloga.

Kako je moguće da se izgradi premala škola. Zar se nije uzimao u obzir broj stanova, potencijalni broj obitelji i djece, rast naselja?

Teško je sada u to ulaziti i pitanje je koliko ima gradskih površina, a koliko privatnih parcela. To je ono na što upozoravamo – GUP i urbanizam Grada Zagreba.

Nova ZET-ova polusatna karta za 4 kune?

Da, i sam sam na to puno puta upozoravao – treba težiti brzim i tehnološki kvalitetnim rješenjima pa i uvođenje plaćanja karte putem SMS-a mobitelom, ali i poboljšati kontrolu kod putnika tako da cijena bude opravdana redovitim prihodom koji je prihvatljiv svima. Da li se moglo ranije s time krenuti, mislim da je, sigurno.

Zagrebački Reformisti predlažu izgradnju tramvajske pruge na zapadu Zagreba, do Podsuseda. Komentar?

Grad Zagreb mora donijeti prometnu strategiju razvoja pa onda možemo raspravljati o svim prijedlozima.

HNS i HSU osnovali su skupštinski Klub, nekoliko sjednica prije kraja?

Da, evo, pred kraj HSU treći put mijenja partnera, ali gospodin Stojak je jedan dobar i korektan gradski zastupnik.

Što se čeka s HDZ-ovim kandidatom za gradonačelnika Zagreba?

HDZ će sam odlučiti kada će izaći sa svojim kandidatom, a to će biti uskoro.

Tko će to biti? Opet se kao potencijalna kandidatkinja spominje Bruna Esih?

Rekao sam vam, HDZ će predstaviti svog kandidata ili kandidatkinju. I napraviti sigurno dobar rezultat, a po mojem mišljenju, biti ćemo lista koja će osvojiti najviše mandata.

A tko o kandidatu odlučuje, zagrebački HDZ ili središnjica, odnosno predsjednik Andrej Plenković?

Gradski odbor HDZ-a Zagreb uz konzultacije sa predsjednikom stranke gospodinom Plenkovićem, kao i u svim ostalim županijama dati će najbolje kandidate za lokalne izbore.