Mrak Taritaš za Zagreb, grad kulture

Anka Mrak Taritaš

Zagreb može biti grad kulture, rekla je HNS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš predstavljajući u kinu Grič svoj program za kulturu. Uz nju su bili i nekadašnja pomoćnica ministra kulture Sanja Šaban te glumac Goran Navojec.

Program kulture Anke Mrak Taritaš sadrži 10 ciljeva, od kojih je najvažniji osnivanje samostalnog Ureda za kulturu odnosno izdvajanje kulture iz postojećeg Ureda za obrazovanje, kulturu i sport. Među ciljevima je i povezivanje privatnog i javnog sektora kao i dostupnost kulturnih događanja svim građanima.

Kultura mora i može biti pokretač razvoja, naglasila je Anka Mrak Taritaš dodavši da zato čitav kulturni sustav treba rekonstruirati.

– Godinama se financiranje kulturnog sektora u Zagrebu odvija po istom ključu – pozivom za predlaganje programa javnih potreba u kulturi. Treba nam drugačiji, bolji, način – rekla je Anka Mrak Taritaš.

Okupljenima u kinu Grič se obratila i Sanja Šaban. Smatra kako se pod hitno trebaju mijenjati omjeri potrošnje novca kako bi se više trošilo na kulturne programe, a manje na same kulturne ustanove.

– Od ukupnog budžeta za kulturu u Zagrebu, koji je prije dvije godine bio 460 milijuna kuna, više od 80 posto tih sredstava ide na materijalne troškove financiranja ustanove – plaće i funkcioniranje ustanova, a ostatak ide na programe. Preporuka je Europske komisije da se jednog dana dođe na 50 posto za programe, a 50 posto na ustanove. To znači da trebamo ojačati financiranje iz drugih područja – rekla je Sanja Šaban.

Upitana za podjelu fotelja između HNS-a i SDP-a, Anka Mrak Taritaš suzdržala se od duljih komentara rekavši samo da njena kampanja i ide dalje te da nikakve podjele forelja nema.

Idemo putem zdravog razuma, prezentiramo projekte, prezentiramo programe. Svi koji ih žele poboljšati svojim aktivnostima, dobrodošli su. Kolege u SDP-u su moji dobri kolege, međutim nema raspodjela fotelja, nema razgovora o vođenju Holdinga. Želim da najbolji, najvrsniji, najstručniji ljudi s kompetencijama dođu na najbolja mjesta i to je promjena u Zagrebu koju nudim – zaključila je Anka Mrak Taritaš.