Sandra Švaljek: “Nema suradnje s korumpiranim HNS-om, ostajem nestranačka i nezavisna”

Kako se bliže lokalni izbori, tako se i kampanja zahuktava. Nakon što je predsjednik SDP-a Davor Bernardić u četvrtak najavio mogućnost suradnje s drugim strankama ljevice, pa i HNS-om u vidu podrške njihovoj kandidatkinji za Zagreb, Anki Mrak Taritaš, mnogi su pitali znači li to da bi se i nezavisina Sandra Švaljek mogla naći u toj ekipi. Ona je to kategorički odbacila.

Davor Bernardić je na sjednici Gradske skupštine u četvrtak, između ostaloga, rekao da je SDP spreman učiniti korak natrag ako bi to značilo istinske promjene u Zagrebu odnosno svrgavanje aktualnog gradonačelnika Milana Bandića.

– O Anki Mrak Taritaš sve najbolje. Što se tiče kandidata, otvoreni smo za suradnju i razgovore sa svim strankama na lijevoj poziciji. Potpuno sam svjestan da jedino ujedinjena ljevica, ujedinjen progresivni blok, ovom gradu može osigurati nužne promjene. SDP je spreman za korak natrag, ali to očekujemo od svih. Ne očekujemo i ne želimo tvrdoglavost, bahatost, lakomost i ne želimo kruha preko pogače – rekao je u četvrtak Davor Bernardić.

Uz SDP i HNS našli bi se tu i HSU s kojim je HNS nedavno oformio i Klub zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini pa i HSS Kreše Beljaka koji je ionako već davno izrazio želju da SDP-om izađe i na lokalne izbore u Zagrebu, o čemu smo već pisali na našem portalu.

Upitan vidi li u toj “velikoj lijevoj koaliciji” i nezavisnu kandidatkinju za Zagreb Sandru Švaljek, Davor Bernardić je ponovio da misli na sve stranke (i nezavisne kandidate) lijeve pozicije, a sličnog su stava i u HNS-u.

– Otvaramo mogućnost da nam se pridruže svi koji su za promjene. Za promjene je potrebna podrška ne samo stranaka već i nestranačkih stručnjaka, javnih osoba, civilnog sektora, sindikata i ostalih. Promjene u Zagrebu možemo ostvariti svi zajedno – stoji u odgovoru koji su za Dalje.com poslali iz Stožera HNS-ove Anke Mrak Taritaš nakon upita za mogućnost suradnje s nezavisnom Sandrom Švaljek.

No Sandra Švaljek ne vidi se u tome. Na svom je Facebook zidu napisala da jest i ostaje nezavisna, a pritom je kategorički odbacila mogućnost bilo kakve suradnje sa HNS-om i njihovom kandidatkinjom.

– Jasna poruka političkim manipulatorima – s korumpiranim HNS-om pa tako i njihovom kandidatkinjom Ankom Mrak Taritaš nije moguća nikakva suradnja. Na izbore izlazim kao nestranačka i nezavisna kandidatkinja i kao takva računam isključivo na podršku Zagrepčanki i Zagrepčana koji žele istinske promjene u Zagrebu – stoji u Facebook objavi Sandre Švaljek.

Anku Mrak Taritaš nije previše pogodila objava Sandre Švaljek. Na naš upit, kratko nam je odgovorila da ne namjerava napadati druge.

– Kampanja je duga i zamorna. Ja je ne namjeravam voditi napadajući druge. Namjeravam voditi kampanju nudeći konkretna rješenja i programe za promjene u Zagrebu – stoji u odgovoru Anke Mrak Taritaš portalu Dalje.com

Čini se da je do sada blaga Sandra Švaljek pooštrila svoju retoriku. Nije, podsjetimo, ostala dužna ni svom nekadašnjem šefu, aktualnom gradonačelniku Milanu Bandiću, nakon što ju je optužio da je i ona “zgriješila” s udrugom akademkinje Vide Demarin, kao i on s udrugom “U ime obitelji”, zbog čega je ovih dana bio i na Županijskom sudu, u sklopu afere “Štandovi.

Nakon te optužbe, Sandra Švaljek mu je poručila da ne komentira lovačke priče optuženika Milana Bandića.

Čini se da ni u ovoj kampanji nećemo biti pošteđeni oštre retorike, raznih optužbi i velikih projekata za čiji se početak samo čekalo predizborno vrijeme. Podsjetimo, jučer su počeli radovi na novoj zagrebačkoj žičari. Uređuje se tramvajska pruga Mihaljevac – Dolje, uklanja se stara žičara, a radove je otvorio – gradonačelnik Milan Bandić.