Tisuće ljudi na ispraćaju Marka Veselice

Pokop Marka Veselice

Marko Veselica, hrvatski političar i ekonomist, proljećar i prvi inicijator osnivanja HDZ-a, pokopan je danas na zagrebačkom groblju Mirogoj. Uz Veseličinu obitelj, premijera Andreja Plenkovića, ministra Milana Kujundžića, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i brojne druge javne osobe, pogrebu je nazočilo i nekoliko tisuća građana.

Emotivan govor održao je Dražen Budiša. Rekao je kako ćemo Veselicu pamtiti po nesebičnom davanju.

– Marko Veselica velik je po tome što je hrabro nosio svoj teret, sve je izdržavao s vjerom u Hrvatsku. U onim vremenima nije bilo većeg čovjeka nego što je bio Marko. Napadi na njega bili su nagovještaj onoga što će se dogoditi – brutalni udar jugoslavenskog režima na Hrvatsko proljeće – rekao je, između ostaloga, Dražen Budiša.

Iako Veselicu često zovu hrvatskim Nelsonom Mandelom, Budiša je rekao da ga ne bismo trebali s njime uspoređivati.

– Mandela je u svojim počecima posezao i za terorizmom ne bi li postigao svoj cilj, stradavali su i nevini. Veselica, s druge strane, nikada nije posezao za nasiljem, iako su mu jugokomunističke vlasti svašta pokušavale prišiti. Jednom su mu uzeli sav pribor za jelo pa napisali da je imao cijeli arsenal hladnog oružja. Slično su napravili i za žilete – rekao je Dražen Budiša.

Marko Veselica proveo je čak 12 godina po zatvorima nekadašnje Jugoslavije, pokušali su ga čak i ubiti. Preminuo je 17. veljače u bolnici Fran Mihaljević u Zagrebu u 81. godini.