Bandić povećava naknade mjesnoj samoupravi, a najavio i mnoštvo projekata

Milan Bandić

Povećanje naknada predsjednicima i članovima vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora jedna je od zanimljivijih točaka predstojeće sjednice Gradske skupštine, na rasporedu sutra (u utorak). Nakon što je prije dva mjeseca sličan prijedlog povukao, gradonačelnik Bandić ga, dorađenog, predlaže za ovu, jednu od posljednjih sjednica u ovom sazivu.

Predsjednici vijeća 17 gradskih četvrti do sada su primali naknadu u iznosu od 7181 kuna, a novom Bandićevom odlukom primali bi 7750 kuna bruto. Potpredsjednicima vijeća naknada bi narasla sa sadašnjih 3591 kunu na 3875 kuna dok bi članovima vijeća ona narasla sa sadašnjih 2426 na 2635 kuna buto.

Naknade u mjesnim odborima, iako puno manje nego u gradskim četvrtima, rasle bi više. Tako bi naknada predsjedniku vijeća mjesnog odbora sa sadašnje 1602 kune narasla na 3875 kuna što je jednako naknadi potpredsjednika vijeća gradske četvrti. Potpredsjednicima vijeća mjesnih odbora naknada bi narasla s 801 kune na 937 kuna, a članovima sa 486 na 1162 kuna bruto.

Gradonačelnik Milan Bandić povećanje naknada pravda povećanjem obaveza lokalne samouprave obzirom da je nedavnom njenom reformom povećao obveze samouprave u vidu više novca, ali i odgovornosti.

HDZ sa klupskim partnerima, iako Bandićev prijedlog, čini se, planiraju podržati, predlažu i amandman kojim bi se potpredsjednicima vijeća gradskih četvrti dodatno povećale naknade obzirom da su sada, prema Bandićevom prijedlogu, one izjednačene sa naknadama predsjednika vijeća mjesnih odbora. HDZ-ovci tako predlažu da naknade potpredsjednicima vijeća četvrti budu 4275 kuna bruto.

Gradski HNS, s druge strane, protivi se povećanju naknada smatrajući da su one sada primjerene vremenu u kojem živimo i sasvim dovoljne pa i unatoč povećanju obaveza i odgovornosti.

– Bez obzira na promjene Statua Grada Zagreba iz prosinca 2016. godine u vezi nadležnosti mjesnih odbora i gradskih četvrti, a koje su stupile na snagu s 01.1.2017. godine, i nadalje smatramo da je sadašnja naknada potpuno primjerena situaciji u kojoj živimo i da na toj razini može i nadalje predstavljati pravičnu naknadu za rad i uloženi trud predstavnika na razini vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora. Stoga, ovim amandmanom predlažemo da naknade za predsjednike, potpredsjednike i članove vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora ostanu na istoj razini kao i do sada – stoji u obrazloženju HNS-ova amandmana, a predlaže se i da se naknade isplaćuju samo ukoliko je sjednica vijeća četvrti odnosno mjesnog odbora bila održana u prethodnom mjesecu i ukoliko je onaj kojemu se naknada isplaćuje na njoj bio prisutan.

Bandić teško da će podržati HNS-ov amandman, barem ovaj dio u kojem traže da naknade ostanu iste kao i do sada dok dio o neisplati naknada na sličan način predlaže i on sam.

– Predsjedniku, potpredsjedniku ili članu vijeća koji u tijeku mjeseca nije prisustvovao niti jednoj sjednici vijeća isplatit će se 50 posto iznosa naknade iz prethodnog stavka. Predsjedniku, potpredsjedniku ili članu vijeća, koji tri uzastopna mjeseca nije prisustvovao niti jednoj sjednici vijeća neće biti isplaćena naknada za treći i svaki daljnji mjesec u nizu u kojem nije prisustvovao niti jednoj sjednici vijeća – stoji u prijedlogu gradonačelnika.

Spomenici “Franji Tuđmanu” i “Domovini”

Osim ove točke, zanimljiva će se rasprava, sasvim sigurno, voditi i o postavljanju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu te Domovini. Prvi će biti postavljen, ne na Trgu Franje Tuđmana kako je i bilo planirano, već kod fontana na Hrvatske bratske zajednice, a drugi preko puta, kod dvorane Lisinski.

Bandić najavio mnoštvo projekata

Dobro raspoloženi Bandić nije se na tradicionalnoj press konferenciji uoči sjednice Gradske skupštine dao zaustaviti. Predizborno ili ne, pobrojao je mnoge projekte čija će realizacija početi prije izbora ili je već počela.

Još se jednom pohvalio svojim najvećim projektom, obnovi gradskih fasada, kojim će obnovljeno biti preko 6 tisuća građevina u Zagrebu, i to u idućih 6 do 8 godina, a za što će se iz Proračuna izdvojiti preko 2 milijarde kune.

Najavio je i gradnju lake željeznice od Kvaternikova trga do Zračne luke, i to u četiri faze, a podsjetio i na gradnju nove sljemenske žičare koja je započela prije mjesec dana. Najavio je i gradnju pothodnika ispod Maksimirske ceste koji bi spajao stadion sa ulazom u Park Maksimir.

Južnu tribinu Maksimirskog stadiona, pak, vratit će na upravljanje Gradu Zagrebu, a njene trenutno prazne prostorije dati će na korištenje poduzetnicima koji promoviraju zdravlje pa bi se, rečeno je na konferenciji za novinare, tamo trebali naći fitness centri, centri za rekreaciju, pilates ili jogu, restorani zdrave hrane i razni drugi ugostiteljski i slični objekti koji nude domaće i zdravo.

Najavio je gradonačelnik i da će 7. travnja na Zagrebačkom velesajmu otvoriti prvih 7300 uređenih kvadrata za prvih 360 startup tvrtki, novih radnih mjesta mladih ljudi, intelektualaca koji prvi put osnivaju tvrtku. Obećao je i da će do kraja godine otvoriti još toliko tvrtki na istoj kvadraturi, kat ispod tog prostora na Zagrebačkom velesajmu.

Na koncu, najavio je i da će za dva tjedna raspisati natječaj za izvođenje radova na rotoru Remetinec, a spomenuo je i gradnju punog profila Radničke ceste. Podsjetio je i kako se na Podbrežju gradi 600 stanova za znanstvene novake.