“Bratstvo i jedinstvo” SDP-ovaca prilikom odlučivanja o koaliciji s HNS-om

Gradski odbor SDP-a na jučerašnjoj je sjednici, koja je trajala gotovo tri sata, zapravo potvrdio raniju odluku Predsjedništva zagrebačkog SDP-a prema kojoj se na izbore u Zagrebu izlazi u koaliciji s HNS-om, i to na svim razinama. Anka Mrak Taritaš tako je i kandidatkinja SDP-a, nositi će zajedničku listu za Gradsku skupštinu, a zajedno će te dvije stranke imati liste za vijeća četvrti odnosno mjesne odbore.

Vršitelj dužnosti predsjednika zagrebačkog SDP-a Saša Molan, podsjetimo, nakon sjednice kratko se obratio novinarima rekavši da je njihovo djelovanje usmjereno na dobrobit Zagreba i Zagrepčana te da se to jedino može ostvariti ostvarivanjem nužnih promjena.

Kako saznajemo, atmosfera na sjednici Gradskog odbora bila je sjajna. Diskutiralo se razgovaralo, ali nije bilo svađa i velikih nesuglasica. Konačni rezultat bio je – 42 za koaliciju s HNS-om, 7 protiv i 2 suzdržana.

O Zagrebačkom holdingu nije bilo previše riječi, a nije se razgovaralo ni o tome koliko će SDP dobiti zamjenika gradonačelnice, ukoliko koalicija pobijedi na izborima, ni tko će to biti. Razgovaralo se o listi za Skupštinu. Anka Mrak Taritaš, rekli smo, biti će nositeljica te liste. Ukoliko se ponovi rezultat s prošlih izbora, i ako osvoje 17 mandata u Skupštini, 5 će biti HNS-ovih, a 12 SDP-ovih. Ako, pak, osvoje 23 mandata, 8 će biti HNS-ovih.

Kako je prošla trgovina za mjesta u vijećima četvrti i mjesnim odborima, tek ćemo vidjeti. Prema riječima nekoliko SDP-ovaca koji su sudjelovali na sjednici, nije bilo previše nezadovoljstva činjenicom da SDP-ovci, iako imaju puno kvalitetnih ljudi, i na tim “mikrorazinama” dijele mjesta s HNS-om.

– Ako već idemo zajedno za gradonačelnika i u Skupštinu, onda je glupo zbunjivati građane posebnim listama za četvrti i mjesne odbore. Kad smo već krenuli u tu priču, onda je idemo ispričati do kraja – rekao je za Dalje SDP-ovac koji je molio anonimnost.

Najveći protivnik koalicije, ne javno nego tajno, doznajemo, bio je Mirando Mrsić. Iako se javno svrstavao uz zagovaratelje zagrebačkog braka s HNS-om, privatno je kontaktirao gotovo svakog SDP-ovca s pravom glasa na odboru ne bi li ga pokušao odgovoriti od te ideje.

– A što da kažem, Mirando je nekoliko koraka ispred nas. Na redu su lokalni izbori, a on je već na unutarstranačkim izborima i pokušava si osigurati fotelju. Čovjek voli fotelje, čini se – rekao nam je naš sugovornik.