Predsjedništvo zagrebačkog SDP-a za Mrak Taritaš

HNS-ova kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš biti će i SDP-ova kandidatkinja, odlučeno je na sjednici Predsjedništva zagrebačke organizacije te stranke. Iako konačnu odluku donosi Glavni odbor gradske organizacije, koji bi se sastati trebao tijekom idućeg tjedna, ona je zapravo već donesena jer se za nju cijelo vrijeme snažno zalažu i predsjednik i glavni tajnik stranke, Davor Bernardić i Zvane Brumnić, a koaliciju i podršku potvrdila je još u petak i sama Anka Mrak Taritaš.

Kako saznajemo, 6 članova Predsjedništva bilo je za Anku Mrak Taritaš, 4 su bila suzdržana, a jedan protiv takve odluke.

Izjave novinarima nakon održane sjednice Predsjedništva dao je vršitelj dužnosti predsjednika zagrebačkog SDP-a Saša Molan.

Iako su novinari imali pregršt pitanja, na njih su dobili jako malo odgovora, a uglavnom se sve svodilo na to da će se više znati nakon sjednice Glavnog odbora na rasporedu, dakle, idući tjedan.

Kako će se dijeliti mjesta u Skupštini i je li HNS nastavio inzistirati na čak osam mjesta, tko će dobiti Skupštinu u vidu njenog predsjednika, tko će biti zamjenici gradonačelnice, ništa se još ne zna, tvrdi Molan.

– Ovo je koalicija za promjene u Zagrebu, za novi način upravljanja gradom, za efikasniju upravu, za upravljanje svim resursima, za viziju Zagreba kakav treba biti u 21. stoljeću, sa svim strategijama i politikama koje bi trebao imati glavni grad Hrvatske. I to je bit ove koalicije – poručio je Molan novinarima, a slično je prije sjednice rekao i Dominik Etlinger.

Još prošle godine tako je govorila i Anka Mrak Taritaš predstavljajući svoj program pa ispada da su ga SDP-ovci naučili napamet.

– Ne želim komentirati. Moje mišljenje je poznato od prije, ali odluka je donesena i to je to – kratko je za Dalje odluku o podršci Anki Mrak Taritaš komentirao SDP-ovac Marko Melčić.

Podsjetimo, Melčić se žestoko protivio podršci HNS-ovoj kandidatkinji, i to, kako je rekao u jednom intervjuu portalu Dalje – zato što je iz grabežljivog HNS-a.

Ni brojnim drugim zagrebačkim SDP-ovcima nije se svidjela ideja da se podrži Anku Mrak Taritaš, osobito nakon što su u javnost izašli dokumenti s njenim potpisom dok je još bila ministrica graditeljstva, a na kojima se vidi da je kvadrat prilikom obnove kuća u Gunji plaćala skupih 1700 eura. Gradski SDP-ovci uplašili su se da će im ta, ali i moguće buduće afere Anke Mrak Taritaš vezati ruke i polako ih povući na dno.

No čini se da su SDP-ovci puno hrabriji kada daju nepotpisane izjave, no kad treba javno izaći i reći svoj stav, hrabrost brzo splasne i biva zamijenjena tradicionalnom hrvatskom stranačkom poslušnošću.