Subotnje “Udomljavanje je fora” za zaštitu divljih životinja

Stigla nam je prva ovogodišnja akcija “Udomljavanje je fora” u organizaciji Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu i Grada Zagreba te u suradnji s udrugom “Prijatelji životinja”. Akcija će biti održana sutra (u subotu) od 9 do 15 sati na Trgu bana Jelačića.

Ranije ovaj mjesec, Sklonište u Dumovcu i Prijatelji životinja pokrenuli su veliku kampanju za zaštitu divljih životinja u gradovima, s novinarom i književnikom Perom Kvesićem kao zaštitnim licem na plakatima s lisicom. Na informativnom štandu Udruge aktivisti će u subotu dijeliti edukativne letke vezane za suživot s divljim životinjama, a za posjetitelje će biti u ponudi i promotivne majice i torbe.

Svatko može pomoći divljim životinjama tako da:

– osigura za divlje životinje prirodne izvore hrane, dostupnost vode, zaklon i sigurna mjesta gdje mogu odgajati mladunčad

– izbjegava uporabu kemijskih pesticida, herbicida i umjetnih gnojiva

– poduzme korake da kućni ljubimci koji lutaju slobodno bez nadzora ne predstavljaju opasnost za divlje životinje

– koristi humane pristupe rješavanju konflikata s divljim životinjama

– pomogne ranjenoj divljoj životinji

– ne uznemirava divlje životinje

– reagira dojavom nadležnim službama samo u slučaju sumnjivog ponašanja.

Cilj akcije je ukazati na bogatstvo divljeg svijeta u urbanim sredinama. U proljeće i u gradovima na svijet dolazi mladunčad divljih životinja. Balkon zgrade, dvorište ili vrt, dječje igralište, sve zelene površine grada savršena su mjesta i kao dom za neku od divljih životinja. Ptičice će rado sviti gnijezdo na balkonu, a jež se naseliti u rupu ispod grmlja. Lisice će krenuti u svoj pohod po gradu u potrazi za dobrim smještajem i još boljom hranom.

Svi mi koji živimo u gradu trebali bismo prihvatiti takav suživot upravo zato što smo i utjecali na nestajanje staništa životinja gradnjom zgrada, trgovačkih centara ili rušenjem drveća, poručuju iz Udruge”Prijatelji životinja”.